ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα

Μια εικόνα είναι σφηνωμένη στο κεφάλι μου εδώ και χρόνια. Μεγαλομεγαλοεπιχειρηματίας (των all inclusive resorts) σταματάει την πολυτελή Jaguar και κατεβάζοντας το τζάμι λέει στη συνομιλήτριά μου (διευθυντικό του στέλεχος) : «Σφίξε τα ζωνάρια στο προσωπικό γιατί δεν πάμε καλά»
Εννοούσε βεβαίως ότι τα κέρδη του δεν ήταν τα αναμενόμενα και το «σφίξιμο» αφορούσε στη μείωση του κόστους του προσωπικού (για την πλειονότητα του οποίου πλήρωνε ψίχουλα μιας και αυτό εντάσσονταν στους «πρακτικά εκπαιδευόμενους -πραγματικούς αλλά, κυρίως, και «μαϊμού»- επιδοτούμενο από διάφορα προγράμματα).
Αυτό που καρφώθηκε στο μυαλό μου ως εικόνα δεν αφορούσε βεβαίως στην πραγματική ή πλασματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.
Ήταν το …σκηνικό της συνομιλίας.
Όταν θέλεις να πείσεις τον άλλον ότι ζορίζεσαι οικονομικά, ε δεν εκφέρεις τα επιχειρήματά σου μέσα από μια Jaguar… Πάρε το σαραβαλάκι του κηπουρού σου.
Το ίδιο μου συμβαίνει τώρα με τους κάθε λογής πολυτελώς σπουδαγμένους στην Εσπερία ηγήτορες που προσπαθούν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της εξαθλίωσής μας, κουστουμαρισμένοι στην τρίχα, με τα δικά τους άθιχτα, ηλιοκαμμένοι και trendy κουρεμένοι να διαλαλούν το πρόβλημα που δεν αφορά όμως στους ίδιους. Ούτε στα πεθερικά τους, ούτε στις γυναίκες τους, ούτε στα παιδιά τους.
Θα με έπειθαν αν
ΟΛΟΙ τους δέσμευαν (ας μη τα χάριζαν) προσωρινά τις περιουσίες τους και προσπαθούσουν να ζήσουν εαυτούς και οικογένειες με τον μέσο όρο του εισοδήματος των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
ΟΛΟΙ τους συμφωνούσαν να περιορίσουν τον αριθμό των Βουλευτών στους 200.
ΟΛΟΙ τους συμφωνούσαν να περιορίσουν τον αριθμό των «συνεργατών» τους σε δύο το πολύ.

Και πολλά άλλα ων ουκ έστι αριθμός.
Ε, δεν με πείθουν.

Αν δεν δώσουν αυτοί το παράδειγμα, πώς να με πείσουν;
Αλλά και πώς θα πεισθούν αυτοί να το κάνουν;
Ίσως μια απεργία των αστυνομικών που τους φυλάνε, έτσι για μια βδομάδα, τους κάνει να καταλάβουν το τι ανασφάλεια και απελπισία έχουν φυτέψει στους πολίτες…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s