Συνδικαλισμός και Ένοπλες Δυνάμεις

Επαναδημοσίευση από pressinaction.gr

Αμύνεσθαι περί Πάρτης, τοις κείνων Xρήμασι πειθόμενοι…

του Κωστή Γκoρτζή | 20 Φεβρουαρίου 2011
pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Στην καταιγίδα των μεταρρυθμίσεων και «μεταρρυθμίσεων», μεταξύ των πρώτων θυμάτων του μνημονιακού βομβαρδισμού ήταν και οι στρατιωτικοί, στην ενέργεια ή συνταξιούχοι. Με την κατάλληλη …επικοινωνιακή τακτική τύπου Πάγκαλου, οι στρατιωτικοί απαξιώθηκαν και στιγματίστηκαν ακόμα μια φορά από το πολιτικό σύστημα που βρήκε εύκολο στόχο για να ξεκινήσει την αποδόμηση όσων είχαν επί δεκαετίες κτιστεί.
Οι στρατιωτικοί δεν είναι πλούσιοι. Μια ζωή διαβιώνουν μεταξύ σχετικής άνεσης και ευπρεπούς στέρησης και πολύ λίγοι ανήκουν στους «πλούσιους», μερικοί λόγω περιουσίας της συζύγου και άλλοι γιατί θέλησαν να διαπλεχθούν με το διεφθαρμένο σύστημα διαχείρισης των εξοπλισμών.
Το κράτος ποτέ δεν υπήρξε γενναιόδωρο με τις απολαβές των στρατιωτικών. Μόλις προ εικοσαετίας μάλιστα καταργήθηκε ο θεσμός του προικοσύμφωνου που έπρεπε να καταθέσει ο στρατιωτικός για να πάρει άδεια γάμου και να βεβαιωθεί το κράτος ότι θα του έφτανε ο πενιχρός μισθός του συμπληρωνόμενος από τα εισοδήματα της γυναίκας του.
Μια γενναία αύξηση –διπλασιασμός του μισθού- έγινε από τη χούντα όταν πλέον, πέρα από τις ιδεολογικές αντιθέσεις, άρχισαν να γίνονται επικίνδυνες γι’ αυτήν και οι γκρίνιες για την απελπιστική οικονομική κατάσταση των στρατιωτικών. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα, εκμεταλλευόμενο επικοινωνιακά αυτήν την αύξηση, έκρινε ότι επί δεκαετίες και με πληθωρισμούς 20 και 25 τοις εκατό, το εισόδημα των στρατιωτικών είναι επαρκές και όταν έφτανε ο κόμπος στο χτένι πέταγε κάτω από το τραπέζι επιδόματα και «μαϊμού» οδοιπορικά και «χαριστικούς» βαθμούς για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις.
Ηθικό ταμπού
Αντιδράσεις που σε καμιά περίπτωση δεν προσεγγίζουν αυτές των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων μια και οι στρατιωτικοί κατά το Σύνταγμα είναι μεν θεωρητικά ίσοι προς τους υπόλοιπους πολίτες αλλά όχι και τόσο ίσοι  στην πράξη. Βλέπετε, ο συνδικαλισμός, θεσμός που λειτουργεί σε όλες τις Ε.Δ. του δυτικού κόσμου εκτός από τις ΗΠΑ, είναι απαγορευμένος συνταγματικά αλλά και ηθικό ταμπού για την ελληνική κοινωνία και τις κοινωνικές ομάδες που μπορούν να κατεβάζουν τους διακόπτες και να διακόπτουν την λειτουργία της χώρας, γι’ αυτούς που κλείνουν τους δρόμους με τις ίδιες επιπτώσεις, γι’ αυτούς που κλείνουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά δεν διανοούνται ότι ο πιλότος του μαχητικού θα πει «δεν πετάω», ο κυβερνήτης της φρεγάτας «δεν αποπλέω» και ο ίλαρχος «δεν κουνάω το άρμα»…
Γιατί δεν το διανοούνται; Γιατί όταν αυτοί απεργούν δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι. Αν απεργήσουν, όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις κινδυνεύουν όλοι μαζί.
Ο κοινωνικός αυτός προβληματισμός, σε μια κοινωνία «αποπολιτισμένη» και αποπροσανατολισμένη από τις αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της φαίνεται δικαιολογημένος. Μαθημένοι οι μεν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, αναγνωρίζουν στους δε μόνον υποχρεώσεις. Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται και από μια Δικαιοσύνη που συχνά πυκνά αποφαίνεται για διευκρίνιση των δικαιωμάτων με βάση τα συγκυριακά πολιτικά δεδομένα, υπακούοντας δηλαδή σε κελεύσματα πολιτικά αραδιάζοντας, είτε υπέρ είτε κατά, Άρθρα, Νόμους και Διατάξεις που δικαιολογούν τις «αποφάσεις» της.
Κάποια στιγμή, δημιουργήθηκε ένα συνδικαλιστικό όργανο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταραχή στο κατεστημένο. Άλλοι αναφώνησαν «επιτέλους», άλλοι αποφάνθηκαν με βεβαιότητα ότι «πάει, διαλύθηκε και ο Στρατός», και η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία αμήχανη έσπευσε να ξεπατικώσει από μουχλιασμένα εγχειρίδια άρθρα, παραγράφους, υποπαραγράφους, σημειώσεις και υποσημειώσεις για να τεκμηριώσει το παράνομο της κίνησης. Και το θέμα κατέληξε στη Δικαιοσύνη. Η οποία άνοιξε και αυτή τα κιτάπια της για να αποφανθεί ουσιαστικά σε ένα απλό ερώτημα. «Είναι οι στρατιωτικοί πολίτες αυτού του κράτους ισότιμοι ως προς τα δικαιώματά τους με τους υπόλοιπους;».
Η «τυφλή» Θέμις
Οι μέχρι τώρα απαντήσεις της Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές του ρόλου της στη διαχείριση της εξουσίας που έχει φέρει αυτή τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Θαυμάστε:
Το Πρωτοδικείο στο οποίο ανατέθηκε η απάντηση στο ερώτημα, αποφάνθηκε «ναι, οι στρατιωτικοί είναι κατά το Σύνταγμα ίσοι με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, άρα μπορούν να συνδικαλίζονται».
Πανικός στους διαδρόμους της εξουσίας. Προσφυγή στο Εφετείο. «Όχι» λέει το Εφετείο «οι στρατιωτικοί υπάγονται σε ειδικές διατάξεις του Συντάγματος, άρθρο τάδε παράγραφος δείνα υποπαράγραφος παραδείνα που είναι υπερκείμενες του άρθρου περί ισότητας, άρα δεν μπορούν να συνδικαλίζονται». Πανηγύρι στους διαδρόμους της εξουσίας. Οι επίδοξοι συνδικαλιστές προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο. Ο «εισηγητής» μελετάει επί μακρόν τα δεδομένα, νίπτει τας χείρας του και, για να κόψει τον Γόρδιο δεσμό στον οποίον έχουν μπερδευτεί τα άρθρα του Συντάγματος, αποφαίνεται «ναι μεν είναι ίσοι οι στρατιωτικοί με τους υπόλοιπους πολίτες κατ’ επιταγήν του Συντάγματος, μπορούν να συνδικαλίζονται αλλά δεν μπορούν να απεργούν γιατί  κάτι τέτοιο επηρεάζει την εθνική ασφάλεια». Και, μη θέλοντας να φέρει την ευθύνη μιας εκτελεστικής απόφασης, προωθεί το θέμα -λόγω σπουδαιότητας!- στην Ολομέλεια του Άρειου Πάγου όπου οι προσωπικές ευθύνες χάνονται κάτω από το σεντόνι της …ομαδικότητας. Ανακούφιση στους διαδρόμους της εξουσίας.
Ο εισηγητής παραδίδει το ηρώδειο πόνημά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ως σοφότερος (γι’ αυτό και είναι σε παραπάνω σκαλί) ξαναμελέτησε τα ΙΔΙΑ γράμματα και ετοίμασε την εισήγησή του στην Ολομέλεια. «Όχι, οι στρατιωτικοί δεν είναι ίσοι με τους άλλους πολίτες. Ούτε να συνδικαλιστούν μπορούν ούτε -φτου στον κόρφο μου- να απεργήσουν».
Αμφιβάλλει κανείς για την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας; Και πιστεύει κανείς ότι η απόφασή της θα μας λύσει την απορία; Είναι τελικά οι στρατιωτικοί ίσοι με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες;
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s