Η απώλεια της ανθρώπινης υπόστασης

Για μια σφραγίδα ρε γαμώ το

Επαναδημοσίευση από pressinaction.gr
του Κωστή Γκoρτζή | 14 Ιανουαρίου 2011
pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Τρέξτε στα ΚΕΠ, μας είπαν, να πάρετε ΑΜΚΑ. Τρέξαμε, οικογενειακώς. Επιτέλους! Τέρμα η γραφειοκρατία στην κοινωνική ασφάλιση, μας είπαν. Και πού να δείτε τώρα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μας ξαναείπαν, τέρμα τα κρυφά και πολύπλοκα, όλα είναι γνωστά στην υπέρτατη αρχή, όλα για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αυτά σκεφτόμουν στριμωγμένος στην αρχή της σκάλας που οδηγούσε δυό πατώματα πιο πάνω στα Γραφεία Θεώρησης Βιβλιαρίων του ΟΠΑΔ από τις επτά το πρωί ανάμεσα σε διακόσιους που είχαν φτάσει στις έξη, και κατάφεραν οι μισοί να γράψουν το όνομά τους σ’ ένα παλιόχαρτο-«Λίστα» που ήταν, λέει, κολλημένο στο τζάμι για να το πάρει ένας «υπάλληλος» στις οκτώ παρά τέταρτο και να μοιράσει στις οκτώ «χαρτάκια προτεραιότητας».
Για να επιβεβαιώνεται δε η αμεροληψία του συστήματος, στριμωγμένος στη σκάλα άκουγα τον συμπαθή υπάλληλο να φωνάζει «το ένα, όνομααααα, το σαρανταδύο, όνομααα» ώστε να πιστοποιεί τη σειρά αναμονής πριν δώσει το χαρτί. Πάνω από διακόσιοι «κονσερβαρισμένοι», στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνθρωποι, άπλωναν τα χέρια τους σαν τους Ταϊτινούς σεισμόπληκτους στα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπας και καταφέρουν να αρπάξουν ένα μαγικό χαρτάκι που θα τους απέφερε μια, δυό, τέσσερεις ώρες μετά, την επίσης μαγική σφραγίδα για να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και κατά το …αίσιο 2011.
Χαρτί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δικό μου Βιβλιάριο που μου έδωσε το Κράτος, πιστοποιητικό σπουδών της κόρης από το Πανεπιστήμιο του Κράτους και το Βιβλιάριο, με το μαγικό ΑΜΚΑ, που της έδωσε το Κράτος για να το θεωρήσω για το 2011. Λες και το Κράτος δεν ξέρει αν υπάρχω, αν αυτή υπάρχει, αν είναι κόρη μου και αν πάει στο Πανεπιστήμιο… Από το Κράτος μαζεύω όλα τα χαρτιά για να τα παρουσιάσω στο… Κράτος και να πάρω τη σφραγίδα που πιστοποιεί την ύπαρξη και τη νομιμότητά μου. Ένας εγώ κι άλλοι διακόσιοι άνθρωποι από τις πέντε, έξη, επτά το πρωί στο αγιάζι του Γενάρη εκεί δίπλα στα μ…δέλα του λιμανιού. Θαμώνας στο μ…δέλο Κράτος.
Διακόσιοι τόσοι άνθρωποι; Μάλλον πρόβατα υπεράριθμα σε στενό μαντρί, έτοιμα να μεταλλαχτούν σε θηρία, με την αξιοπρέπειά τους ισοπεδωμένη και καταπατημένη από το «αόρατο» σύστημα-τέρας. Ο υπέργηρος με το μπαστούνι μπροστά μου στεκόταν όρθιος μόνο γιατί τον στηρίζαμε οι κολλημένοι επάνω του…
«Τι να πω παιδί μου, όταν πήγα στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσω, βγήκαν όλα τα κομματόσκυλα να με βοηθήσουν, να περάσω την ουρά και να ψηφίσω, εδώ ποιος να νοιαστεί, αυτοί εδώ μάλλον βολεύονται αν πεθάνω…».
Έτσι είναι. Γι αυτούς –τους «άρχοντες»- είσαι άνθρωπος μόνο όταν έχουν ανάγκη την ψήφο σου. Μέχρι και στο σπίτι σου έρχονται και σε ξεχωρίζουν και …εκτιμούν. Μετά δεν υπάρχεις. Η ανθρώπινη υπόστασή σου είναι στιγμιαία και χάνεται μπροστά στην ανικανότητα οργάνωσης στοιχειώδους εξυπηρέτησης, μπροστά στα άσχημα γκισέ της Εφορίας, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΠΑΔ, της όποιας δημόσιας υπηρεσίας. Μπροστά σε «απρόσωπους» υπάλληλους που κανείς δεν αξιολογεί τη συμπεριφορά τους και έχουν μεταλλαχτεί κι αυτοί, εκόντες άκοντες, σε ανθρωποειδή, άβουλα «όργανα», στυφούς διεκπεραιωτές χωρίς δικαίωμα κρίσης και απόφασης.
Η ανθρώπινη υπόστασή σου χάνεται σε άχρηστες και αχρείαστες διαδικασίες στις οποίες υποβάλλεσαι ως «οιονεί»  ύποπτος παράβασης. Για μια σφραγίδα ρε γαμώ το. Διαδικασίες που εκτός από την ανθρωπιά σου καταπίνουν, γιατί το «σύστημα» έμαθε να λειτουργεί έτσι δυό αιώνες πριν, την υπομονή σου και το υστέρημά σου. Γιατί βολεύει το σύστημα να γίνεσαι μέρος μιας μάζας απολίτιστης, να γίνεσαι «κοπρίτης». Αλλά αν δεν σε κάνει «κοπρίτη», πώς θα δικαιολογεί τις Παγκαλιές του;…
Θλίψη, αγανάκτηση, αδιέξοδη οργή.
Μέχρι πότε αδιέξοδη;
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s