Μάθε παιδί μου γράμματα

Πότε θα ξεστραβωθούμε;

Επαναδημοσίευση από pressinaction.gr
του Κωστή Γκoρτζή | 28 Δεκεμβρίου 2010
pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη
Ο καλός μας φίλος, ο Ηλίας Κουτσούκος, έγραφε πριν λίγες μέρες «υπάρχουν σαράντα χιλιάδες δημοσιογράφοι και υπάρχει δουλειά για πέντε χιλιάδες». Καπάκι σ’ αυτό η ανακοίνωση του προέδρου του ΤΕΕ «υπάρχουν εκατόν πενήντα χιλιάδες μηχανικοί και χρειάζονται σαράντα…». Και βεβαίως έχουμε κάτι χιλιάδες ταξιτζήδες παραπάνω από αυτούς που χρειάζονται, έχουμε περισσότερα τρακτέρ ανά αγρότη από την Αμερική, έχουμε περισσότερους γιατρούς ανά πολίτη απ’ όσους οποιοδήποτε κράτος στον ΟΗΕ, τους πιο πολλούς βουλευτές ανά ψηφοφόρο, έχουμε τους πιο πολλούς δικηγόρους στον πολιτισμένο κόσμο, τους περισσότερους βενζινοπώλες, ψιλικατζήδες, πιθανότατα και τα πιο πολλά καφενεία-καφεζαχαροπλαστεία στην οικουμένη. Στα τελευταία τείνουν να υπαχθούν και τα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα που φυτεύονται σε κάθε πόλη και κάθε χωριό όπως παλιά τα γήπεδα του Ασλανίδη. Είπα γήπεδα και θυμήθηκα ότι η Θεσσαλονίκη έχει όσα και το …Λονδίνο και, μάλλον θα το ξεπεράσει, όταν και αν επιτευχθεί η κατασκευή και του γηπέδου του Ηρακλή στη Μίκρα.
Είπα Λονδίνο και θυμήθηκα ότι ανέκαθεν είχε ένα Δήμαρχο κι εμείς στη Θεσσαλονίκη καμιά εικοσιπενταριά (με τις Μερσεντές τους και τα καλούδια τους) που ευτυχώς θα συρρικνωθούν κατά Καλλικράτη αλλά, βάζω στοίχημα, τις Μερσεντές θα τις κρατήσουν και ως Αντιδήμαρχοι των πρώην Δήμων τους οι περισσότεροι…
Είπα Καλλικράτης και θυμήθηκα την Κυβέρνηση που άνοιξε τον Μπαμπινιώτη για να βρει ονόματα για Υπουργεία και Φορείς αφού τα παραδοσιακά δεν έφταναν για όλα. Είχαμε διπλάσιους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή από τους χρειαζούμενους, τριπλάσιους στη ΔΕΗ και τετραπλάσιους στον ΟΣΕ. Δεν αναφέρω τους δεκαπλάσιους στην ΕΡΤ γιατί η ιστοσελίδα αυτή είναι γεμάτη δημοσιογράφους!
Όλα παραπανίσια. Όπως και τα λεφτά. Από τον Τρούμαν μέχρι το ΕΣΠΑ τα λεφτά που μπήκαν στα Ταμεία έφταναν για να ανοικοδομηθεί η Ελλάδα με πρότυπα Ελβετίας, να γίνει θαλάσσιος Παράδεισος με πρότυπα Καραϊβικής, Μαγιόρκας και Νέας Ζηλανδίας μαζί, να εκβιομηχανιστεί πλουτίζοντας από τους φυσικούς της πόρους και να είναι η πρώτη χώρα με αποκλειστική χρήση πράσινης ενέργειας.
Όλα παραπανίσια και όλα άχρηστα. Τζάμπα πάνε (ακριβές αλλά στον …βρόντο) οι σπουδές των μηχανικών, των γιατρών, των δικηγόρων, που συνωστίζονται στις λίστες των ψηφοδελτίων για μια ασφαλή βουλευτική έδρα…, τζάμπα οι «μαύρες» άδειες των ταξιτζήδων και φορτηγατζήδων, τζάμπα το ρίσκο της αφισοκόλλησης στη σκοτώστρα περιφερειακή της Θεσσαλονίκης που ανταμείφθηκε με μια θέση στις ΔΕΚΟ ή στη συνοριοφυλακή της …Αριστοτέλους. Όσο για τα λεφτά, ε, κι αυτά τζάμπα, στον βρόντο πήγαν. Σε αχρείαστους μισθούς πολλών τα λιγότερα, σε αχρείες τσέπες λίγων τα περισσότερα. Που ορέγονται και τα τελευταία πακέτα του ορίζοντα. Αυτά του ΕΣΠΑ.
Άκουγα προχθές τη «διαβούλευση» των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων της πόλης υπό τον και συγκοινωνιολόγο κ.Βούγια για την θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Και βάζω στοίχημα για το ποιοι θα εμπλακούν σ’ αυτήν. Είναι οι ίδιοι που ενθυλάκωσαν πολλά για τον εκπληκτικό πλωτό μόλο του Νέου Μαρμαρά (που κείται διαλυμένος στα εξ ων συνετέθη), για το περίφημο «ολυμπιακό έργο» του πλωτού αλιευτικού καταφυγίου δίπλα στη μαρίνα της Καλαμαριάς (που κείται επί χρόνια άχρηστο ως καταφύγιο αλλά τουλάχιστον διευκολύνει την αναπαραγωγή γλάρων, κορμοράνων και λοιπών αποδημητικών πτηνών) και άλλων «χρυσών έργων» που η Δικαιοσύνη στην τύφλα της δεν βλέπει.
Γιατί έχω, όμως, την αίσθηση ότι τζάμπα μιλάω;
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s