Κυρία Τσαπανίδου

παρακολουθούσα σήμερα 4 Οκτωβρίου 2012 την εκπομπή σας που μεγάλο μέρος της ήταν αφιερωμένο στα «έκτροπα» που συνέβαιναν στο Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας.

Κάποια στιγμή, με ύφος επιπληκτικό, αναρωτηθήκατε «τι ζητάνε 13 πλοία του Στόλου, εδώ μπροστά μας στο Φάληρο, πόσο πετρέλαιο έκαψαν για να έρθουν εκεί από τη (μακρινή για εσάς φαντάζομαι) Σαλαμίνα, την ώρα που οι εργάτες των Ναυπηγείων έχουν να πληρωθούν έξη μήνες».

Ξεχάσατε, όπως και όλος ο Τύπος χθες, προχθές και αντιπροχθές, ότι ο Στόλος προγραμματισμένα αγκυροβόλησε στο Φάληρο σε ένδειξη τιμής και μνήμης για μιά άλλη συγκέντρωση του Στόλου την ίδια μέρα εκατό χρόνια πριν στον ίδιο χώρο απ’ όπου αποπλέοντας εξασφάλισε την ελληνικότητα του Αιγαίου και των νησιών του στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Τους Βαλκανικούς Πολέμους που διπλασίασαν το μέγεθος και οριστικοποίησαν τα σύνορα του νεοελληνικού κράτους.

Το 1912. Μόλις λίγα χρόνια από μια οδυνηρή πολεμική ήττα (το 1897) και αλλεπάλληλες πτωχεύσεις, η Ελλάδα κατάφερε να ορθοποδήσει και να εξοπλιστεί ξεπερνώντας την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, κατάφερε όχι μόνο να υπερασπίσει τα δίκια της αλλά και να απελευθερώσει μεγάλο τμήμα της αείποτε ελληνικής γης.

Η τηλεοπτική συμπεριφορά σας δείχνει ότι αυτά τα αγνοείτε ή τα ξεχάσατε. Και κρίνετε με οικονομικά κριτήρια μια τελετή μνήμης άκρως απαραίτητη στη σημερινή συγκυρία. Για να θυμηθούμε τις δυνατότητές μας. Για να ζωντανέψουμε την ελπίδα ότι το αύριο εξαρτάται από εμάς. Για να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν που συνεχώς το ξεχνάμε και πέφτουμε στα ίδια λάθη συνεχώς. Για να αναλογισθούμε τι προσπάθησαν και τι υπέστησαν οι προηγούμενες γενιές για να αμπελοφιλοσοφούμε εμείς σήμερα στους μαλακούς καναπέδες και στα ολόφωτα στούντιο.

Η δυσθυμία σας για την «κατάληψη» του Πενταγώνου, ως θεσμικού συμβόλου φαντάζομαι, ήταν εμφανής. Αλλά τα θεσμικά σύμβολα φαντάζουν ως κάστρα δυναστών στον απελπισμένο και εξαθλιωμένο που χειραγωγείται εύκολα ως όχλος από τα καπετανάτα των βολεμένων «συνδικαλιστών». Μη συντελείτε κι εσείς στην οχλοποίηση της εξαθλιωμένης κοινωνίας  με άστοχη κριτική. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να προτάξουμε όλες τις κοινωνικές ψυχικές δυνάμεις που αναδείχτηκαν εκείνη την ιστορική στιγμή. Που ξεκίνησε με την αγκυροβολία του Στόλου στο Φάληρο.

Advertisements

2 comments on “Κυρία Τσαπανίδου

  1. Ο/Η christos λέει:

    Έτσι είναι Κα Τσαπανίδου όχι μόνον τον καθρέπτη, κοιτάμε και λίγο πίσω (ιστορία) εάν δεν την ξέρουμε,
    ρωτάμε Εκτός κάμερας .

  2. Ο/Η spiridon lazarou λέει:

    Ειμαι σίγουρος Κε Κλαυσίγελω οτι η Κα Τσαπανίδου δεν την γνωρίζει τη ιστορία του αγκυροβόλιου που περιγράφεται
    Μα πως να την μάθει .Στο σχολείο ηθελημένα δεν την διδάχθηκε ποτε όπως δεν διδάχθηκε και τα αιτια του πολεμου του 1879 .Εδώ τα παιδιά μας δεν ξερουν τι ηταν ο εμφυλιος ,τα τάνκς και αυτούς που μας σώζουν μεχρι σήμερα απο τα τανκς. Συμφωνώ λοιπόν και λίγιο πίσω αλλα για ποια ιστορία την κατασκευασμένη στα μετρα κάποιων ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s