Κουτοπόνηροι χαρτογιακάδες και καθυστερημένοι επίγονοι

Δεν μπορεί. Πρέπει να είσαι νοητικά καθυστερημένος για να κραυγάζεις «όσοι μπήκαν από την πίσω πόρτα θα φύγουν» όταν «πορτιέρης» της πίσω πόρτας ήταν ο μπαμπάς σου, η αδελφή σου κι εσύ ό ίδιος. Εκτός αν όταν πρωτοέβαλες υποψηφιότητα για βολευτής (sic), οι 140000 ψηφοφόροι σου στη Β’ Αθηνών γνώριζαν το …τεράστιο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό σου παρελθόν…

Δεν μπορεί. Πρέπει να είσαι νοητικά καθυστερημένος για να κραυγάζεις «κανένας δεν έκλαψε τους 1,5 εκατομμύριο άνεργους του ιδιωτικού τομέα» ως επιχείρημα για να απολύσεις εργαζόμενους στην ΕΡΤ, Δημοτική Αστυνομία, Παιδεία και Υγεία του Δημοσίου. Δεν γίνεται να μην καταλαβαίνεις ότι η κοινωνία είναι μία και ότι σε κάθε οικογένεια συνυπάρχουν εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό το 1,5 εκατομμύριο δεν έχει ξεσηκωθεί να σε φάει ζωντανό όσο κουτσοστηρίζεται ακόμα στους μισθούς και συντάξεις/φιλοδωρήματα του δημόσιου σε παππού, πατέρα, μητέρα, συγγενή.

Δεν μπορεί. Πρέπει να είσαι κουτοπόνηρος καραγκιόζης για να κραυγάζεις «δεν θα μειωθούν τον επόμενο χρόνο μισθοί και συντάξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις» όταν ΑΥΤΟΝ τον χρόνο οι μειώσεις συμπεριέλαβαν ΚΑΙ τις μειώσεις του επόμενου…

Δεν μπορεί. Πρέπει να μας θεωρείτε όλους μα%$#ες για να κραυγάζετε «εσείς μας ψηφίσατε» όταν κυβερνάτε με εκλογικούς Νόμους που εσείς φτιάχνετε έτσι ώστε να κυβερνάτε χωρίς να σας ψηφίζουμε…

Δεν μπορεί. Πρέπει να είσαι άσχετος, ανίκανος και επικίνδυνος βλαξ για να τοποθετείς μια τύποις τραπεζική υπάλληλο, που μάλλον αγνοεί κατά πού πέφτει η Τράπεζά της, ως ΑΝΥΕΘΑ…, έναν υστερικό τηλεβιβλιοπώλη ως Υπουργό Υγείας, έναν φλώρο καλοπερασάκια στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον χειρότερο Επίτροπο που πέρασε από την Ευρώπη ως εκπρόσωπο στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Κουτοπόνηροι χαρτογιακάδες, καθυστερημένοι επίγονοι και λοιποί, το δικαστήριο της ιστορίας ΔΕΝ απαλλάσσει «λόγω βλακείας» . Βρέστε κανέναν ξύπνιο στην παρέα σας να σας εξηγήσει το πού θα καταλήξετε σε προβλέψιμο πια χρόνο.

 

 

Advertisements

6 comments on “Κουτοπόνηροι χαρτογιακάδες και καθυστερημένοι επίγονοι

 1. Ο/Η achillesstog λέει:

  Κωστή σε διαβάζω εδώ και αρκετά χρόνια συστηματικά και πάντα με καμάρι ακόμα και όταν διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Αρκετές φορές ένιωσα την ανάγκη να στείλω κάποια απάντηση στα κείμενά σου αλλά δυστυχώς δεν έχω την άνεση (και το ταλέντο σου) στον γραπτό λόγο και δεν το έκανα. Θα το επιχειρήσω σήμερα για πρώτη φορά καθώς έτυχε να είμαι σε άδεια και έχω λίγο ελεύθερο χρόνο. Ελπίζω να δείξεις κατανόηση και να μην κρίνεις αυστηρά το άναρχο στυλ γραφής μου.

  Ξεκινώ λοιπόν ξεκαθαρίζοντας ότι οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι απαραίτητες και μάλιστα θεωρώ αυτό που πάει να γίνει τώρα “too little too late”! Η παγκόσμια κρίση του 2008 βρήκε την Ελληνική οικονομία σε τραγική κατάσταση μέσα από μία πορεία απαξίωσης 20 ετών! Ο συνδιασμός χρέους – δημοσιονομικού ελλείματος – έλλειψης ανταγωνιστικότητας ήταν πρωτοφανής στην παγκόσμια οικονομική ιστορία (η Αργεντινή πριν την χρεοκοπία ήταν σε πολλή καλύτερη κατάσταση!). Η Ελλάδα δεν παρήγαγε και ακόμα δεν παράγει πλούτο! Σε μία οικονομία δυτικού τύπου ο πλούτος παράγεται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και η κυβέρνηση μέσω των φόρων που εισπράττει από τον ιδιωτικό τομέα συντηρεί τον δημόσιο τομέα έτσι ώστε να λειτουργεί το κράτος και να εξασφαλίζονται οι βασικές προυποθέσεις για την ζωη των πολιτών (υγεία, εκπαίδευση, άμυνα, δημ ασφάλεια) αλλά και οι υποδομές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Αν δεν φτάνουν τα λεφτά που εισπράττεις από τους φόρους τότε δανείζεσαι από τις “αγορές”. Οι αγορές δεν επιβάλλουν αυστηρούς όρους για να σου δανείσουν αρκεί να εμπνέεις “εμπιστοσύνη”. Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζε χρηματοδότηση μέχρι τις αρχές του 2010. Το μοντέλο αυτό κατέρευσε το 2010 και αποκαλύφθηκε η γύμνια της οικονομίας. Ο ιδιωτικός τομέας που δεν παρήγαγε πλούτο αλλα βασίζονταν στην κατανάλωση κατέρρευσε (1.5εκ άνεργοι), τα φορολογικά έσοδα κατέρευσαν, ο δανεισμός γίνεται πλέον μόνο από την τρόικα και έχει ημερομηνία λήξης, άρα νομοτελιακά έπρεπε και πρέπει να μειωθούν τα έξοδα του δημοσίου που περιλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις. Μείωση εξόδων σημαίνει μέιωση μισθών/συντάξεων και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! Φταίει η τρόικα και το μνημόνιο; Οχι φταίει η σκληρή πραγματικότητα. Αντι-μνημονιακός είναι αυτός που εκφράζει την αντίθεσή του στην πραγματικότητα! Όταν καταρρέει ο ιδιωτικός τομέας αυτόματα μεγαλώνει το σχετικό μέγεθος του δημόσιου τομέα! Πόσο μπορεί να αντισταθεί κανείς σε αυτή την παραμόρφωση της ήδη παραμορφωμένης οικονομίας; Ποιός πολιτικός μπορεί να υποσχεθεί όχι άλλες μειώσεις μισθών/συντάξεων και όχι απολύσεις στο δημόσιο όταν η οικονομία καταρρέει ; Και ακόμα περισσότερο ποιός σκεφτόμενος πολίτης πιστεύει και ψηφίζει πολιτικούς που υπόσχονται όχι άλλες μειώσεις μισθών/συντάξεων και όχι απολύσεις στο δημόσιο, κόντρα στην πραγματικότητα της διαλυσης της οικονομίας; Πόσο μπορεί κανείς να αναβάλει τις απολύσεις στο δημόσιο επειδή ο άνεργος του ιδιωτικού τομέα “κουτσοστηρίζεται ακόμα στους μισθούς και συντάξεις/φιλοδωρήματα του δημόσιου σε παππού, πατέρα, μητέρα, συγγενή”; Η πραγματικοτητα είναι αμείλικτη όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα σε κανέναν. Και τι θα γίνει όταν ξεσηκωθούν οι άνεργοι και φάνε τους πολιτικούς ζωντανούς; τίποτα ! Μόλις χωνέψουν τους πολιτικούς θα πεθάνουν από την πείνα!

  Ακούω την άποψη (από ΣΥΡΙΖΑ μεριά αλλά το έλεγε και ο εκάστοτε αντιπολιτευόμενος ΓΑΠ/ΣΑΜΑΡΑΣ) ότι η μείωση μισθών / συντάξεων μειώνει την ζήτηση και τελικά την ανάπτυξη. Σωστό αλλά αν οι αυξήσεις σε μισθους / συντάξεις γίνουν με δανεικά τότε μέρος μόνο των χρημάτων αυτών θα μπεί στην οικονομία με την μορφή κατανάλωσης και μέρος τους θα επιστρέψει μέσω της φορολογίας στο κράτος που τελικά θα βγεί χαμένο γιατί θα έχει πάρει μόνο μέρος των χρημάτων του πίσω. ΑΝ προσθέσουμε και την διαφθορά / μαύρη οικονομία τρέχα γύρευε… Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάπτυξη με το μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε εδώ και 20 χρόνια σε αυτή την κατάντια. Άρα αυξήσεις ή τουλαχιστον εγγύηση για μη μειώσεις μπορούν να γίνουν μόνο αν αρχίσουμε να παράγουμε πλούτο κάτι εξαιρετικά δύσκολο καθώς μπαίνουμε σε ένα σπιραλ θανάτου το οποίο θα φέρει και άλλες μειώσεις/απολύσεις.Το σπιράλ θανάτου υπάρχει μικρή ελπίδα να αντιστραφεί μόνο με την στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την ανοχή / στήριξη των δανειστών μας.

  Διαφωνώ ριζικά με την ατολμία όλων των κυβερνήσεων να άρουν την μονιμότητα στο δημόσιο. θα προτιμούσα λιγότερη έμφαση στα οριζόντια μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων με μεγαλύτερη έμφαση στις απολύσεις και αξιολόγηση. Νομίζω ότι μοναδική ελπίδα για ανάπτυξη είναι η αφύπνιση του αισθήματος αυτοσυντήρησης. τόσο για αυτούς που δουλεύουν στο δημόσιο όσο και για τους ανέργους. Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές εξυγείανσης έστω και αν τις εφαρμόσουν οι πολιτικοί που ευθύνονται για την κατάντια μας. Επειδή ο μπαμπάς και η αδελφή του Κυριάκου (και ο ίδιος ακόμα) στηριζε τις πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες δεν θα πρέπει να εφαρμόσει τα προφανή τώρα; Μακάρι να υπήρχε εναλλακτική πρόταση αλλά τα μόνα πραγματικά φρέσκα πρόσωπα στην Ελληνική βουλή ειναι οι ψυχασθενείς της ΧΑ ! Για την κατάντια της χώρας δεν φταίνε μόνο τα κυβερνητικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) αλλά και τα αριστερά κόματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) που αντιδρούσαν σε κάθε επώδυνη αλλάγή προς τη σωστή κατευθυνση (πχ αντίδραση στην εξυγίανση ασφαλιστικού / ιδιωτικοποιήσεων λυσσαλέα αντίδραση στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ στις καλές εποχές που έκρουε το καμπανάκι του κινδύνου για το έλλειμα ανταγωνιστικότητας κτλ). Btw στην κατηγορία των ψυχασθενών εκτός από την ΧΑ βάζω και τους Καμμένους Έλληνες. Γενικά μου προκαλεί αηδία το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και λύπη καθώς πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει τον μέσο Έλληνα.

  Σε κάποιο σημείο κάνεις μία αναφορά στο εκλογικό σύστημα. Πραγματικά πιστεύεις ότι ένα πιο αναλογικό σύστημα θα βοηθούσε; Εγώ πιστεύω ότι θα βοηθούσε όσο θα βοηθούσε ένα αναλογικό σύστημα διακυβέρνησης μιας φρεγάτας (σε καιρό πολέμου !).

  Τέλος να διευκρινίσω ότι δεν μιλάω εκ του ασφαλούς. Στα 45 μου κινδυνεύω να μείνω άνεργος καθώς τουλάχιστον 1 στους 4 τραπεζουπαλλήλους πρέπει να απολυθεί στο άμεσο μέλλον και μάλιστα στην δικιά μου τράπεζα θα γίνει γρηγορότερα από τις άλλες. Θα μπορούσα και εγώ να πουλάω τρέλα και να πιέζω για μηδενικές απολύσεις κτλ με την λογική της αυτοσυντήρησης για όσο κρατήσει και μετά βλέπουμε. Μπορεί να το κάνω τελικά !
  Πραγματικά θα ήθελα πάρα πολύ να τα πούμε από κοντά.
  Αχιλλέας

 2. Ο/Η klafsigelos λέει:

  Αγαπητέ μου Αχιλλέα, κάθε άλλο παρά «άναρχο» βλέπω το γράψιμό σου… Μάλλον προς το …κατεστημένο θα το τοποθετούσα… 🙂
  Αχιλλέα μου, ΟΛΑ όσα επισημαίνεις ως προβλήματα στην κοινωνικοοικονομική σου ανάλυση είναι σωστά στην τεχνοκρατική τους διάσταση. Παραβλέπεις όμως ΠΟΛΛΑ και κρίσιμα που, εκτός από την τεχνοκρατική τους διάσταση, αγγίζουν και το θέμα της ηθικής στην άσκηση της εξουσίας και που για μένα είναι σημαντικότατα. Συνοπτικά, λόγω χώρου, αναφέρω:
  – Το πολιτικό σύστημα -σε όλο το φάσμα του- επανδρώνεται «κληρονομικά» από άσχετους, ανίκανους, καθυστερημένους σε τέτοιο βαθμό που, σε συνδιασμό με την αλαζονεία που επιφέρει το αίσθημα εξουσίας, είναι πια επικίνδυνοι.
  – Δεν συμφωνώ καθόλου με την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα. Η ελαχιστοποίηση της σημερινής παραγωγής δεν οφείλεται σε ανυπαρξία παραγωγικού πλούτου αλλά στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος επί δεκαετίες να βάλει τις βάσεις υγιούς εκμετάλλευσής και διαχείρισής του.
  – Κατ’ εσέ, τα μέτρα που παίρνει το πολιτικό σύστημα «έπρεπε κάποτε να παρθούν». Προκύπτει το ερώτημα «γιατί τα παίρνουν τώρα;» Και μέσα στα πολλά «αν» και «τι» και «πώς» προκύπτει και το ερώτημα «μήπως πρέπει να αρχίσουν από τον εαυτό τους;» Οι διάφοροι Κυριακοαντώνηδες από τη μια και και Αλεξοκαμμένοι από την άλλη, θα με έπειθαν ότι όλα όσα γράφεις είναι σωστά αν ξεκινούσαν από τον εαυτό τους. Αν γίνονταν σε μια νύχτα οι βουλευτές 200 από 300 (ούτε το Σύνταγμα τους περιορίζει γι αυτό), αν όριζαν τη δική τους αμοιβή στα 1000 ευρώ, αν απέλυαν τις γυναίκες, γιούς, κόρες, ανηψιές και ανηψιούς από το Δημόσιο… Δεν μπορείς να ζητάς ανθρωποθυσίες ούτε να καλείς «ελάτε να πάμε όλοι μαζί να πολεμήσΕΤΕ…».
  – Σωστά περιγράφεις την κατάσταση ως «σπιράλ θανάτου». Κι έχεις μικρή την ελπίδα ότι από αυτό θα βγούμε μόνο με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα που θα φέρει ανάπτυξη. Μα μέχρι τώρα ποιός στηριζόταν; Οι Τράπεζες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μεγαλοεργολάβοι, όλοι αυτοί που φούσκωναν τόκους, υπερπολλαπλασίαζαν το κόστος των έργων, φοροδιεφευγαν και εισφοροδιέφευγαν, ποιός τους προστάτευε και ποιός τους στήριζε; Πτώχευσαν αυτοί; Και θα έρθουν τώρα τα τσιράκια τους στο πολιτικό σύστημα να τους βάλουν σε …τάξη;
  – Πιστεύεις ότι τα τρισεκατομμύρια Βοηθειών, Δανείων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, από το ’50, φαγώθηκαν στο «υπερμέγεθες» Δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις; Ξέρεις πόσο κόστισαν ΟΛΑ τα έργα «υποδομής» σε σχέση με άλλα κράτη; Ξέρεις πόσο στοιχίζει ένα τανκ για την Ελλάδα σε σχέση με το ίδιο για τη …Σαουδική Αραβία; Και πιστεύεις ότι αν απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι θα σταματήσει το πάρτυ που δίνουν οι ίδιοι και ίδιοι συνδαιτημόνες;

  Προσωπικά εκτιμώ ότι με αυτό το πολιτικό σύστημα (στο σύνολό του) ΔΕΝ υπάρχει ελπίδα να βγούμε από το σπιράλ του θανάτου… Και ψάχνω, ψάχνομαι, για το πώς θα συντελέσω στην εξαφάνισή του. Μια ιδέα είναι αυτή της αλλαγής του εκλογικού συστήματος έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης νέων δυνάμεων. Μιά άλλη είναι η ΟΛΙΚΗ αποχή από τις εκλογές. Είναι κι άλλες ιδέες – προτάσεις που ελπίζω να μη τις ζήσουν τα παιδιά μου….

  Τα υπόλοιπα από κοντά…, με κούρασες 🙂 🙂

 3. Ο/Η achillesstog λέει:

  – «Το πολιτικό σύστημα σε όλο… «: Συμφωνώ πάντα τους θεωρούσα επικίνδυνους. Καί μάλιστα όταν είχαν λεφτά να μοιράζουν ήταν πιο επικίνδυνοι!
  – «Δεν συμφωνώ καθόλου με την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα …»: Πρώτον δεν είναι εκτίμηση. Το δείχνουν οι αριθμοί (εξαγωγές προς ΑΕΠ, εμπορικό έλλειμα κτλ). Δεύτερον φαίνεται ότι τελικά συμφωνείς αλλά ρίχνεις το φταίξιμο στους πολιτικούς. Δεκτό, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σήμερα δεν παράγουμε αρκετά.
  -«Κατ’ εσέ, τα μέτρα που παίρνει το πολιτικό σύστημα …»: Ναι έπρεπε να παρθούν μέτρα στο παρελθόν που δεν πάρθηκαν. Όχι κατ ανάγκη αυτά που παίρνονται τώρα. Δεν τα πήραν όμως γιατι οι πολιτικοί ΚΑΙ οι πολίτες της Ελλάδας ακολουθούσαν πάντα το «path of least resistance» ή ελληνιστί τον εύκολο δρόμο. Προφανές!
  – «Σωστά περιγράφεις την κατάσταση ως “σπιράλ θανάτου”…»: Στην Ελλάδα αποτελεί κατεστημένο πλέον κάθε αναφορά στον ιδιωτικό τομέα να προκαλεί σχόλια για μεγαλοκαρχαρίες τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρματίες. Δεν αναφέρομαι στον ιδιωτικό τομέα που απομυζά το δημόσιο, «λαδώνει» και φοροδιαφεύγει κτλ. Αλλά τελικά η δύσκολία που έχει ο μέσος Έλληνας να φανταστεί έναν ιδιωτικό τομέα καινοτόμο και εξωστρεφή δείχνει και το πόσο ουτοπικό είναι να δούμε έναν τέτοιο ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.
  -«Πιστεύεις ότι τα τρισεκατομμύρια Βοηθειών, Δανείων…»: Όχι δεν φαγώθηκαν όλα σε μισθούς και συντάξεις. Προφανώς ξέρω το ρωμαϊκο όργιο που συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρω και ήξερα όπως ήξερες και εσύ και οι περισσότεροι συμπολίτες μας. Σήμερα όλοι κάνουν σαν να τα ανακαλύπτουν για πρώτη φορά και αγανακτούν. Σήμερα ! Γιατί σήμερα και όχι πριν από 5-10 χρόνια; Ίσως γιατί το πολιτικό σύστημα φρόντιζε για να μην χαλάσει το πάρτυ να ρίχνει κάποια λίγα από τα πολλα τρισ. και να εξασφαλίζει μία εύκολη σχετική ευημερία των ψηφοφόρων εις βάρος των επόμενων γενιών. Ταυτόχρονα εξασφάλισε την ανοχή τους. Αυτό λοιπόν είναι ένα σοβαρό ηθικό και όχι τεχνοκρατικό ζήτημα που παραβλέπουν οι αγανακτισμένοι του σήμερα !
  Πριν τελειώσω θα ήθελα να κάνω μία τεχνοκρατική διευκρίνιση: όσο αδυνατούμε να χρηματοδοτήσουμε το πρωτογενές μας έλλειμα ή όσο αδυνατούμε να πετύχουμε διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, το δημόσιο θα χαρακτηρίζεται «υπερμεγέθες»!
  Θα σου στείλω το τηλ. με fb message για να τα πούμε απο κοντά.

  • Ο/Η klafsigelos λέει:

   Ουάου! 🙂 «Πριν τελειώσω θα ήθελα να κάνω μία τεχνοκρατική διευκρίνιση: όσο αδυνατούμε να χρηματοδοτήσουμε το πρωτογενές μας έλλειμα ή όσο αδυνατούμε να πετύχουμε διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, το δημόσιο θα χαρακτηρίζεται «υπερμεγέθες»!»

   Δηλαδή «οσο κλέβουν και υπερτιμολογούν και λαδώνονται, και φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν τα υπερλαμόγια, τόσο πρέπει να μικραίνει το δημόσιο»…
   Η διαφορά μας Αχιλλέα είναι ακριβώς εδώ. Στη διαδικασία δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος. Εσύ πιστεύεις ότι τα λεφτά δεν φτάνουν γιατί έχουμε μεγάλο δημόσιο και τα τρώνε οι πολλοί, κι εγώ πιστεύω ότι τα λεφτά δεν φτάνουν γιατί τα τρώνε λίγοι. Κι αν σταματήσουν να τα τρώνε θα βρεθούν λεφτά για τους πολλούς. Ρίξε μια ματιά και εδώ http://www.efsyn.gr/?p=74494 (ΣΗΜΕΡΑ, εν μέσω κρίσης) και μετά έλα να σε πάω μια βόλτα και σε καμμιά δεκαριά λιμάνια και λιμανάκια της περιοχής για να δείς πού είναι τα λεφτά που λείπουν από το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να αποδίδουν έστω και μια δραχμή.
   Η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ των πολιτικών είναι η προβολή του «υπερμεγέθους» του δημοσίου. Και ο ισχυρισμός ότι το 75% των εσόδων πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις. Αν το 100 των εσόδων ήταν 500 -αν οι ίδιοι και οι πάτρωνές τους δεν έκλεβαν- οι μισθοί τι ποσοστό θα ήταν; 15%;

   Για να σταματήσουν να τρώνε οι λίγοι, πρέπει αυτοί που τους «ταΐζουν» για να τρώνε και οι ίδιοι τον αγλέορα να πάρουν τον …πούλο.

   Θα μου πείς αυτά έγιναν, ΤΏΡΑ τι γίνεται; Πρώτα απ’ όλα να δώσουν οι ίδιοι το παράδειγμα και να σταματήσουν να εφαρμόζουν το διαίρει και βασίλευε στην κοινωνία ξευτελίζοντας αυτούς που οι ίδιοι έγλυφαν και εξαγόραζαν την ψήφο τους. Και, ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ. Αν δεν το καταλαβαίνουν και βάζουν τον κάθε Κυριάκο, Τσοχατζό, Σουφλιά, Λαλιώτη κοκ να αντισταθμίζει τη χασούρα των πολλών με κόψιμο κεφαλιών, νομοτελειακά θα έρθει η στιγμή που ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ.

   Δεν ισχυρίζομαι ότι η σαπίλα δεν έχει διαχυθεί σε όλη την κοινωνία. Αλλά ποιός θα την καθαρίσει; Αυτοί που τη σάπισαν; Αυτοί που κυβερνούν με Νόμους τους που προβλέπουν ασυλία για τους εαυτούς τους και μετρώντας τους ψήφους κατά πώς τους συμφέρει επειδή σε έπεισαν εσένα και τους περισσότερους ότι έτσι θα έχουμε σταθερότητα; Σταθερότητα στην αλητεία τους έχουμε τόσο καιρό μόνο και τίποτα άλλο. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω από υπέρμετρη ματαιοδοξία αλλά αυτό το «ξέραμε και δεν μιλούσαμε» σε πρώτο πληθυντικό με ενοχλεί προσωπικά γιατί έχοντας γνωρίσει το πολιτικό σύστημα σε όλη του τη φαυλότητα στα 22 μου, εγώ μιλούσα και έπραττα τα δέοντα αλλά ήμουν «γραφικός» για το σόι, για τους φίλους μου και για τους ανωτέρους μου…

 4. Ο/Η achillesstog λέει:

  Επανέρχομαι κατ αρχήν για να απολογηθώ για το πρώτο πληθυντικό στο “ξέραμε και δεν μιλούσαμε” που δικαιολογημένα σε αδικεί. Παράλληλα όμως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το μεγάλο έγκλημα στην Ελλάδα δεν γίνεται σήμερα αλλά έγινε την 15ετία μέχρι το 2010. Από το 2010 και μετά βιώνουμε τις δραματικές συνέπειες του εγκλήματος αυτού. Η υπερτιμολόγηση, το λάδωμα, η φοροδιαφυγή και η καταλήστευση του δημοσίου γιγαντώθηκαν την περίοδο μέχρι το 2009 και διόλου τυχαία, παράλληλα με την γιγάντωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα! Στον τομέα της υπερτιμολόγησης έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος κυρίως γιατί -το λέω και ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτής της χώρας- έχουμε πλεόν την τροικα που μας ελέγχει! Αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που απομυζούσαν τον δημόσιο φαλήρισαν αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες τους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Το άρθρο στο efsyn που έστειλες αναφέρεται σε έργα που δημοπρατήθηκαν κυρίως τις «καλές εποχές» (από το 2000) παρόλα αυτά το συνοδεύεις με το άστοχο σχόλιο “(ΣΗΜΕΡΑ, εν μέσω κρίσης)”. Το θέμα του λαδώματος συνεχίζει να υπάρχει γιατι πέρα από τα υπερλαμόγια που λαδώνουν υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι υπερλαμόγια που λαδώνονται! Η φοροδιαφυγή επίσης συνεχίζει να υπάρχει γιατί στο δημόσιο υπάρχουν και αρκετοί ανίκανοι ή διεφθαρμένοι που θα έπρεπε να πάνε σπίτια τους. Η δογματική άρνηση των απολύσεων στο Δημόσιο είναι ηθικά μεμπτή καθώς συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και βολεύει τους ανίκανους δημόσιους υπαλλήλους! Μου λες ότι τα λεφτά φτάνουν αλλά εγώ βλέπω ότι το δημόσιο έχει παγώσει πληρωμές σε προμηθευτές (λαμόγια και τίμιους ανεξαιρέτως) και παρόλα αυτά το ταμειο δεν βγαίνει. Σε μία οικονομία που καταρρέει και γεννάει νέες τρύπες (ΕΟΠΥΥ, συνταξιοδοτικά ταμεία κτλ) τα επιχειρήματα α λα ΓΑΠ ¨Λεφτα υπάρχουν¨, ακούγονται γραφικά. Την βόλτα στα λιμάνια και λιμανάκια καλύτερα να την κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μήπως και μαζέψουν καμιά δραχμή !
  Είναι υποχρέωσή μας σαν πολίτες να έρθουμε σε επαφή με την οικονομική πραγματικότητα στην χώρα μας και να μην παρασυρόμαστε σπό δηλώσεις που μας χαιδεύουν τα αυτιά. Να δεχτώ ότι με 1.5εκ ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα δεν χρειάζεται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Πόσο ακόμα πρέπει να συρρικνωθεί ο ιδωτικός τομέας για να χαρακτηρίσουμε το δημόσιο «υπερμεγέθες»; Μήπως τελικά ακόμα και αν απολυθούν όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ο χαρακτηρισμός «υπερμεγέθες δημόσιο» θα συνεχίσει να είναι απλά μία απάτη των πολιτικών; Αλήθεια τώρα που το σκέφτομαι δεν θυμάμαι πολλούς ενεργούς πολιτικούς να είναι ένθερμοι υποστηρικτές των απολύσεων στο δημόσιο. Οι περισσότεροι μάλλον υιοθετούν μία επιχειρηματολογία παρόμοια με την δικιά σου. Ακόμα και η κυβέρνηση που όπως λες ψήφισε χιλιάδες απολύσεις το κάνει παίζοντας κρυφτούλι με την τρόικα και αποστασιοποιείται αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κάνει μόνο και μόνο επειδή μας βάζει η τρόικα το μαχαίρι στον λαιμό απειλώντας ότι θα μας κόψει την επόμενη δόση!
  Τέλος επειδή μου αρέσει να ενημερώνομαι από “τεχνοκρατικές” πηγές πληροφόρησης και όχι από δηλώσεις πολιτικών, έρευνες δημοσιογράφων με πολιτική ατζεντα και λαμόγια διασκεδαστές τύπου Λαζόπουλου προτείνω τα παρακάτω:
  Ενδιαφέρουσα ανάλυση για τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα από το ΙΟΒΕ : «ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΟΣ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ» ΒΑΣΙΛΗΣ Θ. ΡΑΠΑΝΟΣ http://www.iobe.gr/media/delttyp/keimerg1.pdf Η ανάλυση έγινε το 2009 δηλαδή πριν την δραματική συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο. Αντιγράφω από την σελίδα 66:
  «Με βάση όλους τους συµβατικούς δείκτες µέτρησης το µέγεθος του κράτους στη χώρα µας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι η µεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες προήλθε από την αύξηση των µεταβιβαστικών πληρωµών. Πέρα όµως από την αύξηση των δαπανών εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι η αποτελεσµατικότητα των δαπανών είναι χαµηλή, σε σύγκριση µε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι µάλιστα αξιοσηµείωτο ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για δηµόσια διοίκηση, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όµως, παρά τη µεγάλη δαπάνη για τη δηµόσια διοίκηση, η αποτελεσµατικότητα της είναι αρκετά χαµηλή, µε αποτέλεσµα το διοικητικό βάρος που επιφέρει το κράτος στις επιχειρήσεις να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε (15). Η αναποτελεσµατικότητα αυτή µας υποχρεώνει να εξετάσουµε το διάρθρωση του δηµόσιου τοµέα και την έκταση που έχει λάβει µε τις πολυάριθµες υπηρεσίες και οργανισµούς.»

  Επίσης είναι ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους: «Public sector job cuts likely to exceed one million, says IFS » http://www.publicfinance.co.uk/news/2013/02/public-sector-job-cuts-likely-to-exceed-one-million-says-ifs/

  • Ο/Η klafsigelos λέει:

   «Τέλος επειδή μου αρέσει να ενημερώνομαι από “τεχνοκρατικές” πηγές πληροφόρησης και όχι από δηλώσεις πολιτικών, έρευνες δημοσιογράφων με πολιτική ατζεντα και λαμόγια διασκεδαστές τύπου Λαζόπουλου προτείνω τα παρακάτω:»

   Δεν θα υποννοείς βεβαίως ότι μόνο από αυτά ενημερώνομαι εγώ…. 🙂

   Επί της ουσίας περιγράφεις τα πράγματα ως έχουν αλλά με μια εμμονή στην υπαιτιότητα του δημόσιου για το σημερινό μπάχαλο που, αν διορθωθεί, η τακτοποίησή του θα σώσει την παρτίδα. Το έγκλημα της 15ετίας μέχρι το 2010 στην Ελλάδα δεν ήταν ΜΟΝΟ η διόγκωση του δημοσίου. Αυτή είναι κλάσμα του εγκλήματος… Τα δις των Ολυμπιακών, των …γεφυρών (ΡΙΟ) που δεν ενώνουν δρόμους…, τα C4 I, υπερκοστολογημένοι εξοπλισμοί, υπερκοστολογημένα έργα υποδομής και και και (Τσουκάτοι -Χρηματιστήρια κλπ) δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις. Σε τσέπες πήγαν, σε επιχειρηματίες πήγαν, στις τράπεζες της Ελβετίας πήγαν.
   Εμμένεις δε στην άποψη των «τεχνοκρατών» περί του ποσοστού του ΑΕΠ για έξοδα διοίκησης παραβλέποντας (;) τις συνθήκες που διαμορφώνουν αυτό το ΑΕΠ… Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου (το δάχτυλό μου στο πληκτρολόγιο δηλαδή) να λέει ότι το 75% των εσόδων που πάει για μισθούς/συντάξεις θα ήταν 15% αν τα έσοδα ήταν 500 και τέλος πάντων πολύ λιγότερο αν τα έσοδα ήταν πάνω από εκατό… Οι επιδοτήσεις π.χ. των ΜΟΠ στον Θεσσαλικό κάμπο, μέχρι σήμερα είναι 600 δις ευρώ! Πόσα από αυτά συνεισέφεραν ως αποτέλεσμα της αγροτοπαραγωγής, φόρων εισοδήματος κλπ στο ΑΕΠ;. Στα λιμάνια που ανέφερα, χίλιοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ να πάνε, έλεγχο δεν μπορούν να κάνουν γιατί δεν έχουν …παραδοθεί, δεν έχουν διαχειριστικό φορέα, ουσιαστικά «δεν υπάρχουν» για το κράτος. Επομένως, αν κάποιος πρέπει να τα επισκεφτεί, είναι ένας Εισαγγελέας με …ούμπαλα. Τα ούμπαλα της Δικαιοσύνης όμως αυτοευνουχήθηκαν μόλις πήραν τα 165 εκατομμύρια για τα …αναδρομικά τους.
   Ο ιδιωτικός τομέας έχει ξεπατωθεί τόσο από τη νοοτροπία των αεριτζήδων Ελλήνων επιχειρηματιών όσο και από την πολιτική των τραπεζών που επένδυαν σε φούσκες για υπερκέρδη και βρέθηκαν κρεμασμένες να κλείνουν τις κάνουλες. Συ δε παραδέχεσαι την απομύζηση του Δημοσίου από τους εξυπνάκηδες επιχειρηματίες που μετά …πτώχευσαν. Αυτοί δεν το απομήζυσαν μόνοι τους ή μέσω γνωριμιών με υπαλλήλους… Πολιτικοί μεσολάβησαν. Δεν τυφλώθηκε η μισή Κάλυμνος με πρωτοβουλία υπαλλάλων. Με πολιτικές παρεμβάσεις των Πράσινων, Μπλέ και Κόκκινων πολιτικών, πολιτευτών, Κλαδικών και Νομαρχιακών για ψηφοθηρία έγιναν. Δεν φταίει δηλαδή το Δημόσιο και οι υπάλληλοί του αλλά κάποιοι που το διαχειρίζονται.

   Χιλιάδες είναι όντως οι άχρηστοι και αντιπαραγωγικοί υπάλληλοι. Να απολυθούν. Αλλά και με αυτό το μέτρο θα σωθεί η κατάσταση ή θα επιδεινωθεί; Τόσο η δικιά τους όσο και αυτών του ιδιωτικού τομέα που εξαρτώνται από αυτούς;
   Ειλικρινά δεν μπορώ δε να καταλάβω πώς τα, ας παραδεχτώ ως σωστά, μέτρα που εσύ προτείνεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το ότι δεν τα έπαιρναν, αντιθέτως επιδείνωναν τα πράγματα, επί δεκαετίες. Άσε που τρελλαίνομαι όταν με κοιτάζει (από την οθόνη) ο …Κυριάκος και η …λίμπιντό μου βαράει κόκκινο με τις τσιρίδες του Αδωνη…
   Δεν είναι στις προθέσεις μου να σε πείσω σώνει και καλά αλλά, για μένα το πρόβλημα είναι πρωτίστως ηθικό και δευτερευόντως τεχνοκρατικό. Και λέω πρωτίστως γιατί αν δεν αλλάξει η ηθική της πολιτικής, άρα και της κοινωνίας, (και πώς;), κανένα τεχνοκρατικό μέτρο δεν θα έχει αποτέλεσμα.

   στον ανηψιό μου με αγάπη 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s