Εις μνήμην

Ένα χρόνο μετά την «αναχώρηση κυβερνήτου», αξίζει να διαβάσουμε κάποιες σκέψεις του όπως αυτές γράφτηκαν, μεταξύ άλλων, σε προσωπική επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό στις 29 Δεκεμβρίου 2012:

 

ΠΑΠΠΑΣ2«…Στη δύση του βιολογικού μου κύκλου και με βάση την ιστορία, τα πεπραγμένα μου για τον τόπο αυτό, και με αίσθημα μοναδικό την ύψιστη φιλοπατρία, εκτιμώ ότι για να υπάρξει ελπίδα αναγέννησης πρέπει όλοι να υπερβούμε τον κατεστημένο εαυτό μας. Ακόμα και ως εικόνα.
Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να σου καταθέσω μερικές προτάσεις ενεργειών που εκτιμώ ως απαραίτητες και κρίσιμες στον δρόμο για την υπέρβαση αυτή…

Προτάσεις:
1. Δημιουργία νέου κόμματος/κινήματος με ονομασία στην οποία να συμπεριλαμβάνεται το «εθνική αναγέννηση».
2. Επάνδρωση του νέου κόμματος με στελέχη από όλο το φάσμα, εκτός των άκρων, που να δικαιολογούν τον τίτλο. Αναγέννηση με παλιά φθαρμένα υλικά δεν γίνεται.
3. Πριν από τις εν ευθέτω χρόνω εκλογές, να οριστεί ότι θα εκλεγούν 200 βουλευτές και όχι τριακόσιοι. Το έχεις άλλωστε εξαγγείλει προεκλογικά.
4. Συνταγματική κατοχύρωση των ήδη λαμβανόμενων μέτρων μείωσης των πολυτελών προνομίων και προκλητικών ασυλιών των βουλευτών και επέκτασή τους με απαγόρευση μετάκλησης δημοσίων υπαλλήλων και συγγενών για επάνδρωση των πολιτικών τους γραφείων.
5. Αποκατάσταση της κοινωνικής ιεραρχίας που επλήγη από τη χούντα και ισοπεδώθηκε μεταπολιτευτικά. Δεν μπορεί, λειτουργοί υψηλής ευθύνης όπως ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Πρύτανης, ο Δικαστής να έχουν λιγότερα ή και καθόλου προνόμια σε σύγκριση με τους …οδηγούς τους ή πολλούς διοικητικούς υπαλλήλους του δημοσίου ή των ΔΕΚΟ που ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνουν στη σταδιοδρομία τους.
6. Απαγόρευση των «ρουσφετιών» και «εξυπηρετήσεων», αυστηρή τήρηση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Δημοσίων Υπαλλήλων.
7. Εξασφάλιση αξιοκρατικών διαδικασιών στον διορισμό Γενικών Γραμματέων με παράλληλη εικοσαετή απαγόρευση συμμετοχής σ’ αυτές των αποτυχόντων να εκλεγούν βουλευτές και των μελών κομματικών θεσμών/οργάνων ανεξαρτήτως επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων τους. Αν ήθελαν οι πολίτες αυτούς να λειτουργούν το δημόσιο, θα τους είχαν εκλέξει…
Η βέλτιστη λύση εκτιμώ ότι είναι η προώθηση αξιοκρατικά του αρχαιότερου, και εμπειρότερου σε επιστημονική κατάρτιση, σε κάθε Υπουργείο μόνιμου υπαλλήλου για εξαετή θητεία Γενικού Γραμματέα ή ΥΦΕΘΑ ανεξάρτητα από κομματικές αλλαγές κυβερνήσεων.
8. Ειδικά για το ΥΕΘΑ, και τη συστηματική μεταπολιτευτικά απαξίωση των Ε.Δ., η καθιέρωση κομματικών «ημετέρων» ως Γενικών Διευθυντών Εξοπλισμών (…πρώην Δασαρχών!) και ο ορισμός συνήθως δύο ΥΦΕΘΑ –ακόμα και τρείς υπήρξαν-, με πλήθος παρατρεχάμενων «συμβούλων», επέτρεψε τη γιγάντωση της διαφθοράς με λεηλασία των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς και υποβάθμισε τον ρόλο των Αρχηγών των Κλάδων και του Α/ΓΕΕΘΑ ως των αρμοδιότερων και πιο καταρτισμένων συμβούλων του ΥΕΘΑ.
9. Εκμετάλλευση πολύτιμου και πολλαπλώς καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που «παροπλίζεται» νωρίς, όπως οι στρατιωτικοί, σε ευαίσθητες λειτουργίες του κράτους. Από τις χιλιάδες των απόστρατων πολλοί είναι πρόθυμοι να επανδρώσουν ελεγκτικές δομές και όργανα χωρίς να απαιτείται «πρόσληψή» τους στο δημόσιο, ούτε μισθοδοσία τους (λαμβάνοντες τη σύνταξή τους και «μικρό» μπόνους αναλόγως των αποτελεσμάτων), παρά μόνο σύντομη σεμιναριακή εκπαίδευση κατά τομείς δράσης. Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό άξιου –ηθικά και επαγγελματικά- προσωπικού που μένει ανεκμετάλλευτο από την πατρίδα που ξόδεψε πολλά για την εκπαίδευσή του και πληρώνει την αδράνειά του.

Γνωρίζω ότι οι προτάσεις αυτές, συνοπτικά αναφερόμενες, δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Χρειάζονται επεξεργασία από ειδικούς νομικούς και συνταγματολόγους. Απαιτείται χρόνος αλλά και πίστη και εμμονή στον σκοπό της αναγέννησης του έθνους.
Γνωρίζω ακόμα ότι η προσπάθεια πραγματοποίησης αυτών των προτάσεων, έστω και ως «εξαγγελία», εμπεριέχει μεγάλους πολιτικούς προσωπικούς κινδύνους. Μέχρι και κίνδυνο πολιτικού αφανισμού. Αλλά, «τοις τολμώσιν η Τύχη ξύμφορος».
Πιστεύω ότι ο ηγέτης πρέπει να διαχειρίζεται το μέλλον της χώρας υπερβαίνοντας την προστασία του δικού του μέλλοντος. Μόνο έτσι ο δικαίως ή αδίκως δύσπιστος ή και άπιστος προς το χθεσινό πολιτικό σύστημα της χώρας λαός θα αποδεχθεί κάποιον που προέρχεται από αυτό και θα του προσάψει χρυσές δάφνες ευπατρίδη αναγεννητή στην ιστορία του τόπου….»

Σημ: Ούτε απάντηση λήψης της επιστολής πήρε…

2 comments on “Εις μνήμην

  1. Ο/Η Όθων ιακωβίδης λέει:

    Όλες οι υποδείξεις του μακαρίτη είναι πολύ σωστές και χρειαζούμενες. Το λάθος του είναι ότι απευθύνεται σε λάθος παραλήπτη.
    Δεν αντελήφθη ο ναύαρχος ότι ο «Πρωθυπουργός» δεν ήταν (όταν ελάμβανε την επιστολή αυτή) πρωθυπουργός, αλλά πρωθυπουργεύων μίας κυβέρνησης ανδρεικέλων που η μόνη βούλησή της ήταν (και συνεχίζει να είναι) το πώς θα εφαρμόζει τους νόμους που επιτάσσουν οι κατοχικές δυνάμεις (δια της εκπροσώπου τους, της Τρόϊκα) και ψηφίζει η «Βουλή των Ελλήνων» που έχει καταντήσει «Βουλή των άβουλων»;;;
    Δεν αντελήφθη ότι απευθύνεται στον (κατ’ εξοχήν) εκπρόσωπο της Συνταγματικής Α-ταξίας και εκτροπής, για να βάλει τάξη;
    Και εκπλήσσομαι για τη διατύπωση της απορίας / απαγοήτευσης: «Σημ: Ούτε απάντηση λήψης της επιστολής πήρε…»
    Αγαπημένε μου Κωστή, τί άλλο περιμένουμε να κάνει ο «Πρωθυπουργεύων» και το σινάφι του για να καταλάβουμε την Αλήθεια που βοά ;;;;

  2. Ο/Η klafsigelos λέει:

    Αγαπητέ Όθωνα, η ανάρτηση έγινε προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρεις…. 🙂

Σχολιάστε