Τελικά δεν έφταιγε η Γούλφω…

15451297_10154766676932243_1877554446_n

Ο πόνος κάτω από την κλείδα του αριστερού ώμου ενοχλητικός.

Θα ‘ναι από το απότομο τράβηγμα της Γούλφως που αφηνιάζει με ένα λεβεντολυκόσκυλο που καλά κάνει και την βρίζει κι αυτό για το θράσος της να πατήσει την περιοχή του.

Κι άντε τώρα με τον πόνο στην κλείδα να κουβαλήσεις και ένα καφάσι 50 κιλά ξύλα ανεβαίνοντας τις σκάλες της εισόδου, κατεβαίνοντας ακόμα περισσότερες για το υπόγειο όπου  και το ρομαντικό μας τζάκι. 

Ο πόνος στρογγυλοκάθησε για τα καλά …επεκτεινόμενος στο κέντρο του στήθους, αλλά η δουλειά δουλειά. Και μάλιστα σημαντική. Συνέγραφα ομιλία που μου ζητήθηκε να κάνω σε εκδήλωση του Δήμου Γρεβενών προς τιμή του επιστήθιου φίλου, καθηγητή, εντατικολόγου, λαογράφου, ερευνητή της παράδοσης Δημήτρη Ρίγγου. Και ο πόνος οξυνόταν όσο έγραφα για αυτόν, βλέποντάς τον μπροστά μου με εκείνο το αετίσιο βλέμμα που σπανίως εκπέμπουν ανθρώπινα μάτια.

Μεσάνυχτα πια. «Πονάς; Έχεις μια έκφραση πόνου περίεργη» το ‘πε μία τό’πε δύο η συμβία ανήσυχη «σήκω να πάμε στο 424». «Όχι ρε Νανάκι, το αντέχω, αύριο πρέπει να πάμε Γρεβενά, δεν γίνεται να λείπω»

Έλα που γίνεται. Ώρα 2 τα ξημερώματα, η κόρη στο τιμόνι, ο ασθενής διπλωμένος στο πίσω κάθισμα και δίπλα του η υπερβάλλουσα στην ανησυχία της, κατά το υπερβάλλον ύψος του ερωτά της επί 35 χρόνια, εισβάλλουμε στο απολύτως έρημο Κέντρο Υγείας Θέρμης, μια και εγώ, ο ξερόλας, ήμουν βέβαιος ότι έφταιγε η …Γούλφω και δεν χρειαζόταν να επιβαρύνουμε τα Νοσοκομεία.

Δύο τα ξημερώματα εμφανίστηκαν από το βάθος του πουθενά μία Κυρία, μία Βοηθός και ένας νοσηλευτής που μας άκουσαν ευγενικά και «περάστε από το ιατρείο, Ξαπλώστε και χαλαρώστε ενώ θα μας λέτε πού πονάτε και γιατί δεν ήρθατε πριν δυό μέρες»… Οι ερωτήσεις σοβαρές, χωρίς κρίσεις και επικρίσεις, και ενέργειες βιαστικές, σίγουρες, ψύχραιμες.

Η αφαίρεση των παπουτσιών και το βεντουζάρισμα των βυσμάτων για το ηλεκτροκαρδιογράφημα άρχισε να ξεφτίζει τις ενοχές της Γούλφως που η αθωότητά της επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά όταν η βοηθός μου έσπρωξε ένα υπογλώσσιο στο στόμα, ο νοσηλευτής μου φόρεσε τη μάσκα οξυγόνου και ο εμφανισθείς οδηγός του ασθενοφόρου μετά νέας νοσηλεύτριας το έφεραν με την …πρύμη στην έξοδο.

Ακούγοντας τους γελοίους υπεύθυνους για την υγεία, πρώην και νυν, να ρίχνουν το ανάθεμα στο προσωπικό της Υγείας για τα χάλια της, δεν μπορώ παρά να τους σιχτιρίσω ακόμα μια φορά όταν στην πράξη υπάρχουν τέτοια στελέχη όλων των βαθμίδων που «δεν πλέκουν πουλόβερ» αλλά είναι εκεί στις δυό τα ξημερώματα , σ’ ένα υποστελεχωμένο και με διαρκώς υποβαθμιζόμενες υποδομές Κέντρο Υγείας, να κάνουν το παν για τον όποιον 65 χρονο που ηλιθιωδώς πιστεύει ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι …θλάση από το τράβηγμα κάποιας Γούλφως.

Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ανέφερα ιδιότητες, βαβμούς κλπ, όπως μπορούσα για να διαμετακομιστώ στο 424. Όχι γιατί δεν εμπιστεύομαι τους συναδέλφους γιατρούς, αλλά γιατί δεν θέλω να διαφέρω από τον απλό πολίτη συμβάλλοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό του εσεις κι εμείς.

Εξ άλλου, την Εντατική του Παπανικολάου, ίδρυσε και υπηρέτησε επί χρόνια και ο φίλος μου Δημήτρης Ρίγγος για τον οποίον έγραφα την ομιλία για …αύριο που δεν θα πρόκανα να εκφωνήσω. Κι αν κάτι πήγαινε ακόμα πιό στραβά, ποιός ξέρει, ίσως συναντιόμασταν επιτέλους…. 

Έτσι βρέθηκα φασκιωμένος, δεμένοςστο φορείο, με το οξυγόνο στη μούρη σ΄ένα ασθενοφόρο με ήρωα οδηγό που κατάφερνε να το κρατάει στον δρόμο με …αμορτισέρ στρατιωτικού κιλλίβαντα. Για Αυτά, οι ΑδωνοΠολλάκηδες  σφυρίζουν αδιάφορα. Τρείς τα ξημερώματα το ασθενοφόρο φρενάρει στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου. Χωρίς ούτε ένα λεπτό αναμονής βρίσκομαι σε μιά αίθουσα ημιεντατικής (οι ορισμοί δικοί μου του άσχετου), διάφοροι πέφτουν επάνω μου, καλώδια πάνε κι έρχονται, να και νέα καρδιογραφήματα, ακούω και κάποιους να συγχαίρουν το Κέντρο υγείας Θέρμης για την άρτια προετοιμασία, και νεαρός γιατρός ρωτάει «καλά, επί δυό μέρες πονούσατε, σήμερα ήρθατε;»

» Ξέρετε, η Γούλφω….» πάω να πω και με πιάνουν τα γέλια..

Το ίδιο πρωί, ομάδα νεαρών γιατρών και νοσηλευτριών, επιδράμουν με αιφνιδιαστικό ελιγμό, με τσιτσιδώνουν, μου φορούν κάτι αραχνούφαντα δικτυωτά σαν της Σαπουντζάκη, και με ταχύτητα φόρμουλας βρίσκομαι στο διαστημικό κέντρο αγγειογραφίας. Φαντάζομαι ότι θέλει μεγάλη μαγκιά και τέχνη, χώρια το θάρρος και σθένος αυτών που την πραγματοποιούν. Γιατί αυτοί που την υφίστανται δεν καταλαβαίνουν τίποτα όσο οι ειδικοί περιφέρονται στην καρδιά σου για ξεβουλώσουν ό,τι δη. Και ο Διευθυντής της Κλινικής κ.Ζαρίφης και οι βοηθοί του, όχι μόνο ήξεραν τι έκαναν, αλλά σε έπειθαν ρε παιδί μου με το ύφος τους. Σοβαρό, όχι στρυφνό. με χιούμορ για να σπάει η ένταση, έφαγαν τον θρόμβο, τσόνταραν κι ένα στεν για να κόψουν τον αέρα σε μελλοντική απόπειρα κατάληψης της αρτηρίας και όλα καλά. 

Πέρασε ο κίνδυνος, μην πιάνουμε χρειαζούμενα κρεβάτια στη Μονάδα, μεταφέρομαι σε δωμάτιο της 1ης καρδιολογικής Κλινικής και στην φροντίδα του Κώστα Βασιλειάδη και των βοηθών του, αγαπημένου συμμαθητή από τα μικράτα μας μέχρι που χωριστήκαμε για να παλεύουμε εγώ με τη Θάλασσα και τον Αέρα κι αυτός με τη ζωή μικρών και μεγάλων παιδιών…. Τους ευχαριστώ όλους

Και ζητώ συγνώμη από την Γούλφω.  Δεν έφταιγε τελικά…

Advertisements

19 comments on “Τελικά δεν έφταιγε η Γούλφω…

 1. Ο/Η Athens Captain λέει:

  Íá åßóôå ðÜíôá êáëÜ! Êáé áí âñåèåßôå ÁèÞíá ðåñÜóôå áðü ôï Ðïëåìéêü Ìïõóåßï ãéÜ êáöÝ êáß îåíÜãçóç.

  Ìå åêôßìçóç Áè.Ðáíáãüðïõëïò Ðñüåäñïò ÄÓ Ðïëåìéêïý Ìïõóåßïõ

  ÓôÜëèçêå áðü ôï smartphone Samsung Galaxy.

  • Ο/Η klafsigelos λέει:

   δεν διαβάζεται η γραμματοσειρά!

   • Ο/Η Φλύαρος λέει:

    Καπετάνιε,
    Σιδερένιος και σου εύχομαι από καρδιάς με το αρχή το νέο έτος να είσαι γερός και δυνατός για να σε χαίρεται η οικογένεια σου (και η Γούλφω)

    Υ.Γ.
    Η μετάφραση του παραπάνω μηνύματος:

    «Να είστε πάντα καλά! Και αν βρεθείτε Αθήνα περάστε από το Πολεμικό Μουσείο γιά καφέ καί ξενάγηση.

    Με εκτίμηση Αθ.Παναγόπουλος Πρόεδρος ΔΣ Πολεμικού Μουσείου

    Στάλθηκε από το smartphone Samsung Galaxy.»

 2. Ο/Η Giorgos Melentis λέει:

  Δάσκαλε περαστικά και νάναι το τελευταίο συμβάν, σιδερενιος νασαι πάντα αξιόμαχος και πολυγραφότατος ένας μαθητής, φίλος, συνάδελφος.

  • Ο/Η klafsigelos λέει:

   να είσαι καλά φίλε, άξιε συνάδελφε και παππού! (αυτό γι να προσέχεις τα λαμπάκια…..) 🙂

   • Ο/Η Giorgos Melentis λέει:

    Προσέχω όλα τα λαμπάκια, ελπίζω να αργήσει το Master Caution!!!!!

 3. Ο/Η Μαύρο πρόβατο λέει:

  Να μην επαναληφθεί! (το συμβάν αλλά και η αντίδρασις 🙂 ) Σιδερένιος! Οι εργαζόμενοι στοσύστημα υγείας της χώρας, παράγουν καθημερινά ιστορίες σαν αυτή. Ας το σκεφτεί ο αναγνώστης, ώστε στην επόμενη κινητοποίησή τους να ξεκινήσει την πληροφόρησή του από το ν᾽ακούσει πρώτα αυτούς…

 4. Ο/Η Admiral λέει:

  Πολλά περαστικά και γρήγορη επάνοδο στον οίκο σας…Για να μας συντροφεύετε με τον ευφυέστατο γραπτό λόγο σας..

 5. Ο/Η Ηρακλής λέει:

  Γρήγορη ανάρρωση Κωστή. Να προσέχεις απ’εδω και μπρος και όχι μόνο με τη Γούλφω…..

 6. Ο/Η Ευγένιος Τραπεζόντας λέει:

  Σιδερένιος Καπετάνιε! Ευτυχώς υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις σε όλους τους τομείς, αυτοί είναι
  που τρέχουν το μαγαζάκι που λέγεται ζωή…οι υπόλοιποι είναι «ballast» και δη «unpumpable»

 7. Ναύαρχε μου καλημέρα. Ονομάζομαι Δημήτριος Χριστοδούλου ζω και εργάζομαι στην Αγγλία και είμαι ο μόνος που τολμά προφανώς και παραδόξως, εδώ και καιρό να κάνω ταινία την περιπέτεια σας στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ. Θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο αν επιθυμείτε να ερθω σε επικοινωνία μαζί σας;

 8. Ο/Η ΒΟΤ ΑΒ 212 ASW/EW λέει:

  Σ Ι Δ Ε Ρ Ε Ν Ι Ο Σ !

 9. Ο/Η Σκύλος λέει:

  Κωστή, περαστικά και να μην ξανασυμβεί! Αβύθιστος, βρε!

  Είχα καιρό να περάσω από το μπλογκ σου. Συνταξιούχος και γώ, και πλέον μόνιμα στο χωριό.
  Ελπίζω το καλοκαίρι να τα πούμε από κοντά, στα βουνά μας.

 10. Ο/Η Τσοκανας Αντώνιος Αγ. Γεώργιος ιστιαίας λέει:

  Ναύαρχε, περαστικά και σιδερένιος ,τώρα απόκτησα τη δυνατότητα να σας παρακολουθώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s