Η συμβολή Βαρδινογιάννη στο Κίνημα του Ναυτικού το 1973

pap4

Εν έτει 2019, 46 χρόνια από την αποκάλυψη του Κινήματος του Ναυτικού κατά της Δικτατορίας, προβληματίζομαι έντονα από τη φήμη ότι ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι αυτός που επιθυμεί την απόσυρση του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ από το Πάρκο Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης στον Φλοίσβο.

Ο προβληματισμός μου προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα που αφορούν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και την εμπλοκή τους στο Κίνημα του Ναυτικού. και είναι:

Ο αείμνηστος Νίκος Βαρδινογιάννης (πέθανε ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του Κινήματος) συμμαθητής στη ΣΝΔ και αδελφικός φίλος του Νίκου Παππά είχε δώσει σ’ αυτόν σκαριφήματα των προβλητών των εγκαταστάσεων στους Αγίους Θεοδώρους και εγγυόταν τον ανεφοδιασμό των πλοίων του Κινήματος εν πλώ από πλοία της Εταιρείας. Τα δεδομένα αυτά δεν ήταν ευρέως γνωστά στην πλειονότητα των Κινηματιών για να μη διαρρεύσουν δεδομένου ότι την ίδια εποχή διεύρυναν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου.

Κατά την οργάνωση του Κινήματος, εστάλη και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, που αποστρατεύτηκε το 1967 λόγω των Δημοκρατικών του αρχών, σε αποστολή συνάντησης και βολιδοσκόπησης πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων στο εξωτερικό.

Με την αποκάλυψη του Κινήματος συνελήφθησαν όλοι οι Κινηματίες και αμνηστεύτηκαν μετά από λίγο αφού με την γνωστοποίηση παγκοσμίως της έκτασης του Κινήματος από το ΒΕΛΟΣ δια του Νίκου Παππά το καθεστώς δήθεν «δημοκρατικοποιούμενο» αμνήστευσε όλους τους Κινηματίες πλην Παππά…

Αμνηστεύτηκαν μεν, έμειναν άνεργοι και εκτεθειμένοι οι περισσότεροι. Και εκεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη με επικεφαλής τον Βαρδή, ρισκάροντας τα επιχειρηματικά συμφέροντά της, έσπευσε να προσλάβει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απόστρατους συναδέλφους αλλά και άλλους όπως ο Ναξάκης αλλά και ο Κώστας Βάρφης που ύψωσε το ανάστημά του στο ΝΑΤΟ και παραιτήθηκε σε συμπαράσταση των συλληφθέντων συναδέλφων του. Πολλοί συνάδελφοι βρήκαν δουλειά στον Όμιλο και μετά την μεταπολίτευση και ως το σήμερα.

Επιπλέον αυτών, συνέδραμε τον Νίκο Παππά στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας το κόστος τ εισιτηρίων μετακίνησής του στη συνεχή δραστηριότητά του εναντίον της χούντας. Χαρακτηριστικό είναι και το ότι κάλυψε τα εισιτήρια της επιστροφής όλης της Ομάδας του ΒΕΛΟΣ στην Ελλάδα.

Ο ίδιος συνέδραμε εμένα προσωπικά για την ψηφιοποίηση του Αρχείου του Κινήματος και την έκδοση του βιβλίου μου για το ΒΕΛΟΣ και τον Ναύαρχο, αγόρασε εκατοντάδες αντίτυπα από αυτό και κάθε χρόνο παρίστατο στην επετειακή εκδήλωση για το Κίνημα.

Ο δεσμός Βαρδή Βαρδινογιάννη-Νίκου Παππά ήταν συνεχής και αδιάλειπτος μέχρι τον θάνατο του Ναυάρχου στην κηδεία του οποίου παρέστη σύσσωμη η οικογένεια.

Για όλα αυτά, αδυνατώ να αντιληφθώ το πού βασίζεται η φήμη ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης παρεμβαίνει εξωθεσμικά και αντιδημοκρατικά στο πού θα ελλιμενίζεται το ΒΕΛΟΣ ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα των Ε.Δ. και Ναυτικό Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απαξιώνοντας το Κίνημα του Ναυτικού και τον φίλο του αείμνηστο Νίκο Παππά….

Σχολιάστε