Επιστολής συνέχεια

Προς ΥΕΘΑ: ppanagiotopoulos@parliament.gr

η επιστολή μου προκάλεσε πολλά σχόλια, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Το μόνο που δεν προκάλεσε είναι μια απάντηση, ένα ψέλισμα έστω εκ μέρους σας για τα αναφερόμενα.

Τα αρνητικά σχόλια, πάντα με την κουκούλα της ανωνυμίας, πέρα από τις χυδαιότητες και τους εξυπνακισμούς, εστιάζονται στο «τι κάνετε εσείς οι άχρηστοι καραβανάδες» και «γιατί όταν είσασταν εν ενεργεία δεν αντιδρούσατε αλλά δεχόσασταν τα πάντα ως πρόβατα».

Κανείς βεβαίως από αυτούς δεν γνωρίζει τι κάναμε εν ενεργεία, ούτε εσείς που φοράτε με καμάρι το τζόκεϊ με την «κλάρα» που εθιμοτυπικά σας δώρισαν.

Για να φορέσουμε εμείς αυτή την κλάρα:

– Έχουμε βάψει, ματσακονίσει και φασινάρει αμέτρητες εκτάσεις λαμαρίνας. Έχουμε περάσει περισσότερο από τα μισά μας χρόνια μακριά από τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας.

– Έχουμε ξενυχτήσει σε ανοιχτές γέφυρες, οι υποβρύχιοι έχουν πρασινίσει -στην κυριολεξία- από τα χρόνια στο σκοτάδι του βυθού, έχουμε πετάξει κάποιες χιλιάδες ώρες με τα Ε/Π -τις πιό πολλές νύχτα- στα 10-30μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχουμε λειτουργήσει ό,τι σάπιο δανεικό ή ακριβοπληρωμένο καράβι/υλικό φροντίσατε να μας φέρετε. Για να είμαστε, ως οφείλουμε, αξιόμαχοι και ετοιμοπόλεμοι έστω κι αν εσείς οι πολιτικοί ποτέ δεν προβάλατε την ισχύ μας στη διεκδίκηση των εθνικών συμφερόντων.

– Έχουμε αναλάβει ευθύνες ζωής χιλιάδων μόνιμων και στρατευμένων. Στο πλοίο ο μοναδικός υπεύθυνος είναι ο Κυβερνήτης. Δεν έχει άλλη βαθμίδα διοίκησης.

– Έχουμε εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς Οργανισμούς και Fora, συνήθως χωρίς καμμιά συνδρομή/οδηγία/κατεύθυνση από τους πολιτικούς προϊσταμένους μας, με επιτυχία και αναγνώριση.

– Έχουμε αποδείξει στους ξένους τις ικανότητες και δυνατότητές μας που τις αναγνωρίζουν και μας κατατάσσουν στις πρώτες παγκοσμίως αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις. Οι Αεροπόροι μας, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων (SEALS-RANGERS) πρωτεύουν στις εξαντλητικές εκπαιδεύσεις Σχολών των πλέον προηγμένων στο είδος κρατών. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα επαγγελματικά σχολεία όλων των βαθμίδων που περνούν τα στελέχη των Ε.Δ. στο εξωτερικό και στις εκπαιδεύσεις παραλαβής νέου υλικού.

– Πέρα από την επαγγελματική επιμόρφωση, πολλά στελέχη των Ε.Δ. κατακτούν με επιτυχία Ακαδημαϊκά Πτυχία που ελάχιστοι του Κλάδου σας (των πολιτικών) διαθέτουν. Οι συγκυριακά ευρεθέντες π.χ. στην τωρινή ηγεσία του Π.Ν. έχουν επαγγελματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική μόρφωση τέτοια που ούτε στη φαντασία τους έχουν οι 300 του κύκλου σας. Νέοι 20-30 χρόνων χειρίζονται τεχνολογία πρώτης γραμμής που σπάνια βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα.

– Μα πάνω απ’ όλα, έχουμε περάσει τη ζωή μας αξιολογούμενοι και αξιολογώντας, διοικούμενοι και διοικώντας, εκτελώντας τις υποχρεώσεις μας και απολαμβάνοντας τα δικαιώματά μας. Μας έχουν εκπαιδεύσει οι παλιότεροι και έχουμε εκπαιδεύσει νεότερους που με πατρική σχέση καμαρώνουμε καλύτερους από εμάς.

Απολαύσαμε τη δύσκολη δουλειά που εμείς διαλέξαμε. Χωρίς κραυγαλέα προνόμια, με τους περισσότερους να διαβιούν μεταξύ ευπρεπούς στέρηση και σχετικής άνεσης.

Δεν περιγράφω την ιδανική ομάδα ανθρώπων. Και στον Κλάδο μας θα βρείτε από επίορκους και κοπανατζήδες μέχρι απατεώνες που έβαλαν το χέρι στο μέλι. Συνήθως θα τους βρείτε κοντά σε σάς…

Μας κατηγορούν ότι «βγαίνουμε στη σύνταξη στα 50».  Λες και είναι επιλογή μας. Τραγική επιλογή δική σας είναι και την κάνετε τραγικότερη απαγορεύοντας ή δυσχεραίνοντας την παραγωγική απασχόληση των απόστρατων στην κοινωνία.

Φοράτε λοιπόν την «κλάρα» από τώρα χωρίς να έχετε ιδέα του τι σημαίνει για μας. Και την απαξιώνετε όπως την απαξιώνετε και διαχρονικά εσείς οι πολιτικοί με τις επιλογές των «ημετέρων» στα ανώτατα κλιμάκια. Όπως απαξιώνετε και το σύνολο των στελεχών, εν ενεργεία και απόστρατων, ρίχνοντάς τους στην ανέχεια. Απαξιώνετε και απομονώνετε τους στρατιωτικούς από την υπόλοιπη κοινωνία ισχυριζόμενοι ότι «εσείς έχετε ένα μισθό ενώ 1500000 έλληνες είναι άνεργοι». Σας διαφεύγει (;) ότι αυτοί οι άνεργοι είναι μέσα στις οικογένειές μας και προσπαθούν να επιζήσουν όλοι με τον μοναδικό μισθό/σύνταξη.

Και αισθανόμαστε αμηχανία, όντως, όταν μετά από 30, 35 ή και 40 χρόνια υπηρεσίας, αναφερόμαστε στη δική μας σύνταξη με την οποία προσπαθούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας. Γιατί, αναλογιζόμαστε την τραγικότερη κατάσταση των χαμηλόβαθμων συναδέλφων, γιατί ούτε μπορούμε να προσδιορίσουμε με λόγια τα αισθήματά μας για τους τεχνίτες των Ναυπηγείων, τους εργάτες των Χαλυβουργείων και όλων των άλλων μη προνομιούχων ομάδων της κοινωνίας που έχετε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Τεχνιτών τέτοιας ποιότητας που θα ήταν περιζήτητοι στις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου… Που έχουν χύσει τόννους ιδρώτα, όχι στις σάουνες πολιτικών γραφείων αλλά στα διπύθμενα πλοίων, έχουν σηκώσει τεράστια βάρη στη δουλειά τους και όχι στα γυμναστήρια της Βουλής, έχουν περπατήσει χιλιόμετρα σε μαδέρια αιωρούμενα και καυτές λαμαρίνες και όχι σε ηλεκτρικούς διαδρόμους…

Κάποιοι επισημαίνουν -σωστά- τις επιπτώσεις των Τροϊκανών διαταγών στο αξιόμαχο των Ε.Δ. Αλλά όσο αξιόμαχες κι αν είναι αυτές δεν μπορούν να εγγυηθούν για τίποτα όταν η κοινωνία είναι διαλυμένη.

Το ερώτημα είναι αναπάντητο. Πού πήγαν τα λεφτά μας; Οι εισφορές μας και οι φόροι που πληρώσαμε. Μερικοί από σας διαλαλούν δημόσια ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες των λαθών τους και υφίστανται τις συνέπειες βλέποντας τα ποσοστά των κομμάτων σας να μειώνονται. Αυτές δεν είναι συνέπειες. Τις συνέπειες τις φορτώσατε όλες σε μάς και βολεύεστε με τις πολιτικές δικές σας. Τα «λάθη» σας είναι εγκληματικά και δεν εξαγνίζονται με «μείωση εκλογικών ποσοστών». Ούτε παραγράφονται γιατί τώρα ανακαλύψατε τις λίστες και τις μιζες. Πού πήγαν τα λεφτά μας;

Τρισεκατομμύρια δόθηκαν μεταπολεμικά στην Ελλάδα ως δάνεια ή βοήθεια. Όλα στους μισθούς χάθηκαν; Τα ερειπωμένα Ολυμπιακά έργα, οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι, τα μισοτελειωμένα λιμάνια, τα τριτοκοσμικά αεροδρόμια, τα «αόρατα αγροτικά προϊόντα», τα εργοστάσια μιας ημέρας, όλα «έργα υποδομής» που δεν απέδωσαν και δεν αποδίδουν μία δραχμή παρά μόνο στους «ημέτερους» μεγαλοεργολάβους, μεγαλοαγρότες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εμείς οι πολίτες τα διαχειριστήκαμε; Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμα και παχυλές καταθέσεις στο εξωτερικό που είναι προϊόντα κλοπής του ιδρώτα όλων των πολιτών. Φέρτε τα πίσω!

«Ανακεφαλαιοποιείτε» τις Τράπεζες για να καλύψετε τις ζημιές τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις άστοχες επιλογές τους στη διαχείριση των δικών μας χρημάτων. Και τους χαρίζετε τεράστια ποσά. Δώστε αυτά τα ποσά στους πολίτες με στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 100τμ και εμείς θα τα δώσουμε στις Τράπεζες για να μην έχουν ζημιά…  Μη μας ζητάτε να τις πληρώσουμε δυό φορές με τα δανεικά που εμείς θα κληθούμε να ξαναπληρώσουμε.

Πού πήγαν τα λεφτά μας; Και ποιός θα πληρώσει για την απώλεια; Τι θα κάνουμε και πώς θα τα βγάλουμε πέρα ΤΩΡΑ;  Όταν σας ρωτάμε, κι εσάς και τη δήθεν αντιπολίτευση, απάντηση δεν παίρνουμε. Μας λέτε μόνο να κάνουμε «άλμα προς τα εμπρός», «μπήκαμε στη στροφή» ή «θα καταργήσουμε το Μνημόνιο». Όλοι καταλήγετε στο «ψηφίστε μας» χωρίς να μας απαντάτε. Εμείς χάνουμε τα σπίτια μας και κινδυνεύουμε με φυλακή κι εσείς μας λέτε να πηδήξουμε μπροστά. Από το μπαλκόνι μας; Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη.

Πώς θα πάει το καράβι εμπρός με την άγκυρά του φουνταρισμένη και κολλημένη στον βούρκο που εσείς δημιουργήσατε χρόνια τώρα με την ανικανότητα ή την ενοχή σας; Ξέρω, θα πείτε «εσείς μας ψηφίζατε», πάντα έχετε μια δικαιολογία για να μεταβιβάσετε την ευθύνη. Η ενοχή όμως δεν μεταβιβάζεται.

Πλησιάζει η ώρα για να ακούσετε το «να φύγετε, να πάτε αλλού». Όλοι σας. Να πάτε στις σύγχρονες Περσίες όπως οι αρχαίοι «μεγάλοι» έλληνες όταν μίκραιναν από την αλαζονεία της εξουσίας που τους διέφθειρε.

Υ.Γ. Όσο σιωπάτε τόσο θα συνεχίζω επώνυμα και δημόσια να σας καλώ να πάρετε θέση στα ερωτήματά μου

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ;, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ;

28 comments on “Επιστολής συνέχεια

  1. […] Διαβάστε όλη την επιστολή του Αντιναύαρχου ε.α Κ.ΓΚΟΡΤΖΗ […]

  2. […] Διαβάστε όλη την επιστολή του Αντιναύαρχου ε.α Κ.ΓΚΟΡΤΖΗ […]

  3. […] Διαβάστε όλη την επιστολή του Αντιναύαρχου ε.α Κ.ΓΚΟΡΤΖΗ […]

  4. Ο/Η Aris λέει:

    Κάθε σχόλιο ειναι περιττό…

  5. Ο/Η Stefanos λέει:

    Καλή Χρονιά κύριε Κυβερνήτα! Χρυσόστομος … και με χρυσή πένα! Σας χαιρόμαστε και σας στηρίζουμε. Καλή Δύναμη!

  6. Ο/Η tamynaios λέει:

    Τα θερμα μου συγχαρητηρια. Εκφραζετε τους Ελληνες. τους απλους ελληνες της δουλειας και του μοχθου. Μα μην περιμενετε απαντηση, γιατι δεν εχουν απαντηση σε ολα αυτα που ευστοχα και γλαφυρα γραφεται .

  7. Ο/Η Γιάννης Αϊβαζίδης λέει:

    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το διάσελο που ανοίγει
    αιωνίου γαλάζιου οδό στα νέφη
    μια φωνή που παράπεσε μες στην κοιλάδα
    μια ηχώ που σαν βάλσαμο την ήπιε η μέρα
    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το τίμημα. (Οδ.Ελ.)

    Κάποτε τα νέφη γίνονται καταιγιδοφόρα και τότε ουαί…

  8. Ο/Η www.omhroi.gr λέει:

    Συγχωρέστε μου την άγνοια, έχω μία ερώτηση:

    >>> Μας κατηγορούν ότι “βγαίνουμε στη σύνταξη στα 50″. Λες και είναι επιλογή μας. Τραγική επιλογή δική σας είναι και την κάνετε τραγικότερη απαγορεύοντας ή δυσχεραίνοντας την παραγωγική απασχόληση των απόστρατων στην κοινωνία.

    σε τι είδους παραγωγική απασχόληση αναφέρεστε και πώς την δυσκολεύει το κράτος;

  9. Ο/Η klafsigelos λέει:

    Ενδεικτικά:
    Κυβέρνησα καράβια, το τελευταίο είναι αντιτορπιλλικό με 350 άνδρες πλήρωμα. Δεν μου επιτρέπεται όμως ως απόστρατος να κυβερνήσω ούτε μότορσιπ! (μέχρι το ογδοντακάτι αυτοδικαίως δικαιούμασταν το δίπλωμα του Α’ Πλοιάρχου)
    Για να δουλέψουμε σε ιδιωτική εταιρεία, απαιτείται η εγγραφή μας στο ΤΕΒΕ ενώ πληρώνουμε εισφορές και στο Δημόσιο για ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να δουλεύουμε με μπλοκάκι φορολογούμενοι στο σύνολο των αποδοχών. Αφαιρούμενου του Φόρου (λόγω κλίμακας) το εισόδημα που παραμένει είναι κατώτερο της σύνταξης!
    Πρόσφατα (αναβλήθηκε για ένα χρόνο) ψηφίστηκε η μείωση κατά μεγάλο ποσοστό της σύνταξης εάν ο συνταξιούχος εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα.
    Ελπίζω να σας διαφώτισα.

    • Ο/Η www.omhroi.gr λέει:

      Ευχαριστώ για την απάντηση.
      Θεωρώ αυτονόητους κάποιους περιορισμούς λχ σε απασχόληση εταιρειών οπλικών συστημάτων (ώστε να μην υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία) αν και βλέπω αρκετούς εα στον χώρο.

      Τα περί άδειας μότορσιπ τα δέχομαι με έκπληξη. Απαράδεκτο! Εξωπραγματικό! Είμαι σίγουρος ότι παραβιάζονται πολλοί κανόνες του ευρωπαϊκού και άλλου δικαίου. Το έχει διεκδικήσει κανείς συνάδελφός σας;

      Ότι θα πληρώνει κανείς τις ίδιες εισφορές με τους μη συνταξιούχους, το θεωρώ αυτονόητο. Και για λόγους αρχής αλλά και για λόγους καταπολέμησης της ανεργίας. Αλίμονο, θα έχουμε τον γονιό να τρέφει τα άνεργα παιδιά του μέχρι να σαρανταρήσουν…

      Αν τώρα το εισόδημα από την δουλειά σας σε συνδυασμό με την σύνταξη σας κάνει να πληρώνετε περισσότερο φόρο, και εσείς επιλέγετε να μην εργάζεσθε, είναι δικαίωμά σας. Άλλοι συμπολίτες μας δεν έχουν περιθώρια επιλογής.

      Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως προκαλέσω τους αναγνώστες σας (δεν είναι πρόθεσή μου) αλλά θα το πω: θεωρώ ότι οι στρατιωτικοί θα έπρεπε να λαμβάνουν σύνταξη στο ίδιο όριο ηλικίας όπως και ο απλός πολίτης. Αν οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος καθιστούν αναγκαία την αποστρατεία σε μικρή ηλικία, ας έχουν το δικαίωμα να βγάλουν το ψωμί τους χωρίς άλλους περιορισμούς. Οι ποδοσφαιριστές παίρνουν σύνταξη από το ταμείο τους στα 40;

      (Θέλω να) πιστεύω ότι ο καλός στρατιωτικός πρέπει να έχει αποκτήσει γνώσεις διοίκησης που τον καθιστούν πολύτιμο σε καλές εταιρείες. Αν πάλι το μόνο που έμαθε σε τόσα χρόνια καριέρας ήταν να φωνασκεί τότε, δε θα κλάψω κιόλας.

      Καλή χρονιά και να βρείτε το δίκιο σας

  10. […] Διαβάστε όλη την επιστολή του Αντιναύαρχου ε.α Κ.ΓΚΟΡΤΖΗ […]

  11. Ο/Η klafsigelos λέει:

    Επιτρέψτε μου δύο-τρείς μόνο επισημάνσεις δεδομένου ότι συμφωνώ με την ουσία των αντιλεγομένων σας ως σύνολο.
    Γράφετε:
    «Ότι θα πληρώνει κανείς τις ίδιες εισφορές με τους μη συνταξιούχους, το θεωρώ αυτονόητο.»

    Νομίζω όμως ότι αυτονόητο είναι οι εισφορές αυτές πρέπει να αποδίδουν και στον εισφέροντα. Σύνταξη από το νέο Ταμείο δεν πρόκειται να πάρει ποτέ. Ούτε τις εισφορές του πίσω. Και ειδικά με τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το στέλεχος του Π.Ν. πληρώνει εν ενεργεία και εν αποστρατεία εισφορά στο Δημόσιο, εισφορά για τα Ναυτικά Νοσοκομεία (που κτίστηκαν και εξοπλίστηκαν με τις εισφορές αυτές) και τους φόρους του για τον γενικότερο προϋπολογισμό Υγείας του Κράτους. Να πληρώνουν και τέταρτη φορά;

    «Αν τώρα το εισόδημα από την δουλειά σας σε συνδυασμό με την σύνταξη σας κάνει να πληρώνετε περισσότερο φόρο, και εσείς επιλέγετε να μην εργάζεσθε, είναι δικαίωμά σας. Άλλοι συμπολίτες μας δεν έχουν περιθώρια επιλογής.»
    Οι άνεργοι της κοινωνίας βρίσκονται μέσα στα σπίτια όλων. Και στα δικά μας. Και περιμένουν να ζήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια από τον γονικό μισθό/σύνταξη. Αν η γυναίκα μου δεν ήταν άνεργη, αν τα δυό παιδιά μου (26-22) βρούν δουλειά, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη αναζήτησης πρόσθετου εισοδήματος. Δεν γεννηθήκαμε όλοι πλούσιοι, δεν είμαστε όλοι πλούσιοι γαμπροί.

    «(Θέλω να) πιστεύω ότι ο καλός στρατιωτικός πρέπει να έχει αποκτήσει γνώσεις διοίκησης που τον καθιστούν πολύτιμο σε καλές εταιρείες. Αν πάλι το μόνο που έμαθε σε τόσα χρόνια καριέρας ήταν να φωνασκεί τότε, δε θα κλάψω κιόλας.»
    Πιστέψτε με, ούτε εγώ θα κλάψω για κάποιον τέτοιον. Υπάρχουν όμως αρκετοί στρατιωτικοί που αρίστευσαν (με έξοδα του λαού) στο ΜΙΤ και κατέχουν, εκτός από διοικητικές, πολύτιμες για τον τόπο επιστημονικές/τεχνολογικές γνώσεις που πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων με τα προσκόμματα στην εύρεση εργασίας λόγω της πολύπλοκα ασύμφορης μισθολογικής’ασφαλιστικής μεταχείρισής τους.

    Τέλος, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τις εταιρείες οπλικών συστημάτων και τους απασχολούμενους εκεί που κατά τη γνώμη μου ανήκουν στη «σκοτεινή» συνήθως πλευρά των κάποτε εν ενεργεία.

    Ευχαριστώ για τον ευπρεπή διάλογο.

    • Ο/Η www.omhroi.gr λέει:

      Αγαπητέ κε Γκορτζή
      Να διευκρινίσω πως οι εισφορές του εργαζόμενου σαφώς πρέπει να έχουν αντίκρυσμα και στον ίδιο. Υποστήριξα ότι στο τελικό ποσό της σύνταξης πρέπει να συνυπολογίζονται και τα 10 χρόνια που κανείς δίνει στο στράτευμα, και τα 5 που ήταν αγρότης και τα 10 που ήταν ιδιωτικός υπάλληλος και τα υπόλοιπα που ήταν αυτοαπασχολούμενος. Προσωπικά έχω δουλέψει σε πολλές χώρες εντός ΕΕ και στη σύνταξή μου θα συμβάλλουν πολλές χώρες. Δεν μπορεί το αντίστοιχο να ισχύει εντός ελλάδας επειδή για πολλά χρόνια ο κάθε κλάδος είχε το ταμείο του;

      Αυτά ως απάντηση στο αν θα πάρετε κάποτε δεύτερη σύνταξη από άλλο κλάδο, αν εργαστείτε.

      Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τα μέλη της οικογένειάς σας. Επειδή ακριβώς δεν γεννηθήκαμε όλοι πλούσιοι ή γόνοι αντιναυάρχων, ας εστιάζουμε στα δικαιώματα που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης για να ζει με αξιοπρέπεια. Δικαίωμα στη μόρφωση σε όλους και όχι μόνο σε όσους τους σπουδάζει ο στρατός (ή ο μπαμπάς), δικαίωμα στην υγεία σε όλους (και όχι μόνο στα ταμεία που -σύμφωνα με το νόμο- χρηματοδοτούνται από εξοπλιστικές παραγγελίες).

      Μας πνίγει καμιά φορά το άδικο και δε βλέπουμε το δίκιο κύριε Γκορτζή. Η σύνταξή σας δεν είναι υποκατάστατο του ταμείου ανεργίας. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά σας έχουν τα εφόδια να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και να γυρίσουν στην πατρίδα δυνατότεροι. Ούτε οι πρώτοι θα είναι, ούτε οι τελευταίοι. Η χώρα αυτή πάντα έδιωχνε τα παιδιά της, κάποτε όμως θα βάλουμε μυαλό και θα την αλλάξουμε.

      Κοντολογίς: κατανοώ τον πόνο σας αλλά νομίζω ότι υποσκάπτετε τη θέση σας με σαθρά επιχειρήματα και λάθος στόχους. Βοηθήστε για το κοινό καλό αναδεικνύοντας τους παράγοντες εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή της κατάντια. Αν πχ αναδείξετε τα λαμόγια των εξοπλιστικών και τη διαφθορά όλοι θα σας ακούοσυν και κανείς δε θα σας κατηγορήσει κανείς για αντισυναδελφική συμπεριφορά. Άλλωστε, αν δεν το κάνετε εσείς, ποιος θα το κάνει; Ο κος υπουργός με το τζόκεϊ;

    • Ο/Η Γιάννης Αϊβαζίδης λέει:

      Αγαπητέ Ναύαρχε,

      Ο διάλογος με τον omhroi.gr !!! είναι πράγματι (παράξενα) ευπρεπής. Ενίοτε και χρήσιμος σε αντεπιχειρήματα για όσους δεν …φωνασκούν, αλλά παιδεύουν τον νου πριν τον κοινωνίσουν, όπως η καλοσύνη σου.

      Όμως, δεν είναι δίκαιος.

      Και τούτο διότι οι παρακολουθούντες γνωρίζουν τα δεδομένα που μόρφωσαν τον Λόγο του ενός. Δεν δίστασες να μας ανακοινώσεις με παρρησία, ποιός είναι αυτός που ομιλεί και ποιές συνθήκες, παρελθούσες και παρούσες, διαμόρφωσαν τις απόψεις του. Ο εκφέρων τον Λόγο σου είναι μπροστά μας και διαυγής.

      Πρέπει να πω ότι δεν συμφωνώ μαζί σου σε όλα. Αλλά εγώ γνωρίζω τον άνδρα που ομιλεί κι εσύ, όπως και οι τυχόν παρακολουθούντες, έχεις την υπογραφή μου σε αυτά που λέω.

      Λόγος χωρίς ταυτότητα είναι πουκάμισο αδειανό, είναι Λόγος εξ ορισμού ΑΠΡΕΠΗΣ. Εκ μέρους του κρυπτόμενου.

      Η επιφύλαξη ότι ενδεχομένως εσύ γνωρίζεις, δεν αρμόζει σε δημόσιο Λόγο δημόσιο.

      Όταν, μάλιστα, αφορά σε αντίρρηση επι ζητημάτων κορυφαίων, όπως αυτά που καταστρέφουν την μια και μοναδική ευκαιρία που έδωσε ο Δημιουργός σε μας και (κυρίως) στα παιδιά μας να ζήσουμε, τότε επιβάλλεται να είναι γνωστή και η ταυτότητα του εκφέροντος τον αντίλογο. Να δούμε τις συνθήκες που διαμόρφωσαν την άποψή του.

      Εδώ δεν μιλάμε για τους έρωτες των star, ώστε να κρύβουμε τις πηγές μας. Μιλάμε για όνειρα ανθρώπων. Για όνειρα νέων (υπήρξαμε κι εμεί τέτοιοι αγαπητέ omhroi.gr,) που κάναμε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μετά, με κόπο απίστευτο για τους νεωτερίζοντες μπαχαλιστές, φροντίσαμε να τα ενσαρκώσουμε, έστω και μερικώς. Βασιζόμενοι στις δυνάμεις μας, στην πίστη για το ωραίο, στα ιδανικά μας, στην σκληρή εργασία, στην συνεχή εκπαίδευση. Η πατρίδα έθεσε τους όρους και κάποιοι λίγοι τους αποδεχθήκαμε και τους υπηρετήσαμε.

      Το πρόβλημα είναι ότι τώρα τους όρους δεν μας τους θέτει η Πατρίδα. Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο μας λένε, προκειμένου να βγει ο λογαριασμός. Και αναρωτιέται ο Ναύαρχος. Ωραία, ας μιλήσουμε με τους όρους αυτούς. Που πήγαν τα λεφτά μας;

      Τότε, αντί να συμβεί το αυτονόητο, να ενισχυθούν οι φωνές που ρωτούν το ίδιο, ο ευπρεπής άγνωστος omhroi.gr ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα. Κάνει δήθεν αφελής ερωτήσεις, αλλά σε ποιούς; Έχει αναρωτηθεί άραγε γιατί στρατιωτικοί δεν δικαιούνται ό,τι και οι υπόλοιποι Έλληνες; Είναι άραγε ζήτημα συνδικαλιστικών δομών που δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στην περίπτωσή τους. Αυτό έχετε καταλάβει ανώνυμε κύριε;

      Προφανώς αυτό έχει καταλάβει Ναύαρχε, για τούτο και ο λόγος περί εργαζομένων… γενικώς.

      Αλλά και τα …αιώνια ιδανικά, που προτάσσονται στο φόρεμα της δήθεν ταυτότητας (site) αυτό μαρτυρούν:

      • Ο υπόχρεος στράτευσης που χρωστά δυο χρόνια από τη ζωή του με το που γεννήθηκε άνδρας
      • Ο ανυπότακτος που δεν μπορεί να δει το σπίτι του και κινδυνεύει με σύλληψη
      • Ο φαντάρος, έρμαιο του βύσματος, της αυθαιρεσίας των «ανωτέρων» και της ανώφελης θητείας
      • Η κοπελιά που βλέπει τον αρραβωνιαστικό της να εξορίζεται στο πέρας της επικράτειας
      • Ο γονιός που βάζει το χέρι στη τσέπη για να υποστηρίξει οικονομικά τον στρατευμένο
      • Ο συνταξιούχος, θύμα των υπέρογκων και ασύστολα διαρκώς αυξανόμενων εξοπλισμών
      • Ο επιστήμονας και ο φοιτητής που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του, μια που δεν υπάρχουν κονδύλια για την παιδεία και την έρευνα

      Ακόμα και αυτά τα…ιδανικά, ο αντιλέγων τα υπερασπίζεται ανωνύμως. Φευ!

      • Ο/Η www.omhroi.gr λέει:

        Αρκετοί συνάδελφοί σας με γνωρίζουν καθώς εδώ και 15 χρόνια εκφράζομαι δημόσια και επωνύμως, ακόμα και σε συνθήκες παρανομίας. Αν κατάφερα να σας εκπλήξω κε Αϊβαϊζίδη ελπίζω να ήταν ευχάριστα.

  12. Ο/Η klafsigelos λέει:

    Γιάννης Αϊβαζίδης,
    σέβομαι το δικαίωμα της έκφρασης λόγου και αντιλόγου όταν γίνεται ακόμα και ανωνύμως. Αρκεί να γίνεται χωρίς προσωπικούς επιθετικούς χαρακτηρισμούς που θίγουν την αξιοπρέπεια και την ηθική των συνομιλούντων.

    omhroi,
    ο δεύτερος αντίλογός σας δείχνει ότι συμφωνούμε, τουλάχιστον για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται οι εισφορές μας.
    Βλέπω ότι είστε σχετικά ενημερωμένος όμως και στο από πού προέρχονται οι συντάξεις των στρατιωτικών. Λέω σχετικά γιατί αφήνετε μιά αιχμή ότι προέρχονται και από τους εξοπλισμούς. Το ακριβές είναι ότι το Μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού ενισχύεται από ποσοστά των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
    Θα ξέρετε ίσως ότι για να βγάλετε διαβατήριο πληρώνετε εισφορά υπέρ ΟΓΑ.
    Θα ξέρετε ίσως ότι αγοράζοντας εφημερίδα πληρώνετε το Ταμείο των Δημοσιογράφων (που είναι εργαζόμενοι εισφέροντες και από το μισθό τους όπως και οι εργοδότες τους σ’ αυτό).
    Θα ξέρετε ίσως ότι για οποιοδήποτε πιστοποιητικό/βεβαίωση κλπ από τις Δικαστικές Αρχές, πληρώνετε εισφορά υπέρ του Ταμείου Δικαστικών Υπαλλήλων.
    Θα ξέρετε ότι για την παράσταση στην υπογραφή Συμβολαίων αγοράς κατοικίας, πληρώνετε και το Ταμείο του Δικηγόρου που παρίσταται.
    Θα ξέρετε ότι αγοράζοντας εισιτήριο για επιβίβαση σε πλοίο πληρώνετε το Ταμείο των …λεμβούχων της Μυκόνου.
    Και, και ,και. Ο πληρώνων τον πληρώνοντα και πάει λέγοντας.
    ΟΛΑ αυτά, της ενίσχυσης του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού συμπεριλαμβανόμενης, προσωπικά τα θεωρώ απαράδεκτα και ενδεικτικά του οργανωτικού μπάχαλου που αριστοτεχνικά έχει στηθεί για να αλληλοπληρωνόμαστε αλληλοτρωγόμενοι. Και τα ανέδειξα και αναδεικνύω όσο μπορώ μέσω των μπλογκ μου, σε δημοσιογραφικά sites και με επιστολές παρεμβάσεις σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Αυτό μπορώ, αυτό κάνω. Αν αντιληφθήκατε για πρώτη φορά την επιστολική παρέμβασή μου τώρα, δεν φταίω εγώ, τα μη «πιασάρικα» θέματα που ανεβάζω δεν έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα…
    Εκεί αποσκοπούν και οι δύο πρόσφατες επιστολές μου και δεν αφορούν μόνο σε προσωπικό ή κλαδικό πρόβλημα μόνο αλλά στο γενικότερο κοινωνικό πρόβλημα που ζητάει απαντήσεις και πρώτα απ’ όλα στο «πού πήγαν τα λεφτά» που ευπειθώς και εντίμως κατέθεταν ΟΛΟΙ οι μισθωτοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, στο κράτος. Ενδεχομένως αν παραμερίσετε το εμφανές στερεότυπο που έχετε για τους στρατιωτικούς και ξαναδιαβάσετε την επιστολή μου, θα συμφωνήσουμε σε όλα. 🙂

    Φαίνεται ότι ο τίτλος «αντιναύαρχος» συνοδεύεται από στερεότυπα μεγαλείου και πλούτου… Είναι αντίστοιχος του συνταξιούχου γενικού διευθυντή της Εφορίας, των Τελωνείων, των γιατρών και των Πρυτάνεων.

    Κατά τα άλλα, με φανάρι και -αργότερα- παγωνιέρα μεγαλώσαμε στους χωματόδρομους των 40 εκκλησιών κάτω από το Σειχ Σου, μισθωτοί εργαζόμενοι ήταν και οι δύο γονείς. Τα ίδια και η όμορφη αλλά όχι πλούσια σύζυγος. Εσείς στερεοτυπικά και περιπαιχτικά (επί το αθωότερο), προσδιορίζετε τα παιδιά μου ως «γόνους αντιναυάρχου» και τα διαχωρίζετε από τα «όλα» λες και ισχυρίστηκα σε κάποιο σημείο ότι μόνο αυτά με ενδιαφέρουν και όχι τα υπόλοιπα ελληνόπουλα.
    Τη σχέση των παιδιών με τη σύνταξή μου την ανέφερα γιατί με βάση τέτοια στερεότυπα, κόβουν τις συντάξεις μας κατά 60% αφού -όπως ισχυρίζονται- μπορούμε να ζήσουμε μ’ αυτή όταν υπάρχουν 1500000 άνεργοι που δεν έχουν καθόλου εισόδημα. Σε αντίκρουση ανέφερα ότι οι άνεργοι αυτοί είναι η πτυχιούχα σύζυγος, ο πτυχιούχος γιός και η πτυχιούχα κόρη. Και όπως όλοι οι άνεργοι εξαρτώνται από τον εναπομείναντα μισθό/σύνταξη κάποιου συγγενή για να επιβιώσουν μέχρι να βρούν εργασία στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

    Μη με ρωτήσετε κι εσείς «τι κάνατε εν ενεργεία» γι αυτά τα θέματα. Δεν υπήρχαν αυτά τα θέματα και κάναμε πολλά άλλα όταν και όπου έπρεπε. Άλλοτε με θετικά, άλλοτε αρνητικά αποτελέσματα. Άλλοτε με θετικές και άλλοτε με αρνητικές προσωπικές συνέπειες…

    Με εκτίμηση

    • Ο/Η www.omhroi.gr λέει:

      Χαίρομαι που με αντιλαμβάνεστε και που συμφωνούμε σε τόσα πολλά. Πέρασαν τα χρόνια και πλέον ένα στερεότυπο μόνο διατηρώ για τον κλάδο σας (κύρια του ΣΞ): ότι οι συνεχείς μετακινήσεις δεν διευκολύνουν την επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία (ομιλώ ως παθών εδώ, γόνος άλλου «προνομιούχου» γαρ). Όσο διαλεγόμαστε όμως, θα ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο.

      Έχουμε λοιπόν πολλές στρεβλώσεις αγαπητέ. Η σύνταξη που είναι ταμείο ανεργίας, το κυνήγι μιας θέσης στο δημόσιο ώστε κανείς να μπορέσει με σχετική ασφάλεια να ανοίξει δικιά του επιχείρηση (!), το περίπτερο που είναι σύνταξη (και μάλιστα κληρονομική) και άλλα πολλά.

      Για κάποιο λόγο οι συλλογικοί αγώνες σταματούν στο συντεχνιακό επίπεδο. Αν κάποιος αρχίσει το τιτάνιο έργο της επανασυγκρότησης αυτού του κράτους με στόχο το γενικό συμφέρον, ξεκινώντας από τον τομέα που κατέχει καλύτερα, θα ξένιζε πολλούς λέτε;

      Γιατί εγώ είδα μία αντιμνημονιακή ρητορική στα γραφόμενά σας, σας προβάλανε και τα κανάλια, και τελικά εκείνο που κατάλαβα είναι ότι θέλετε να μην σας κοπεί η πρόωρη σύνταξη ώστε να ζήσετε τα παιδιά σας «με αξιοπρέπεια» μέχρι να βρουν δουλειά. Μια αξιοπρεπή δουλειά, εννοείται. Κοντά στην οικογένεια, εννοείται. Να μη γίνουν και μετανάστες (και τους περιλάβουν τα ξένα χρυσά αυγά).

      Αν όμως έβγαινε κάποιος στρατιωτικός και μίλαγε κόντρα στα αναμενόμενα, και έλεγε την αλήθεια για το μέρισμα του ΜΤΝ, για τους εα που πουλάνε όπλα και μίζες αλλά και τους άλλους που συνεχίζουν την καριέρα τους σαν ρουσφετοδιαχειριστές στα πολιτικά γραφεία, τότε πολλοί θα άκουγαν με προσοχή τον άνδρα. Ίσως να ήταν και πιασάρικο το θέμα για τα κανάλια.

      Καλή σας βδομάδα, Απόστολος Ντερέκης

  13. Ο/Η klafsigelos λέει:

    Νομίζω ότι αυτό θέλετε να καταλάβετε κύριε Ντερέκη. Την επαφή με την κοινωνία δεν την έχω χάσει ποτέ γιατί στην κοινωνία περιλαμβάνεται και όλη η οικογένειά μου και ο κοινωνικός μου κύκλος που δεν είναι στελέχη των Ε.Δ. μόνο.
    Τα περί μερίσματος και περί λοιπών «κοινωνικών πόρων» των άλλων επικουρικών Ταμείων (για τα οποία δεν είδα αντίλογο άρα συμφωνείτε) προσωπικά τα έχω αναφέρει και καταθέσει δημόσια αλλά δεν τυγχάνουν ευρύτερης δημοσίευσης γιατί θίγουν πρώτα και κύρια τους κυρίους δημοσιογράφους. Για τα περί «μαϊμού» οδοιπορικά έχω αναφερθεί υπηρεσιακά, συνέχισα να αρνούμαι να τα παίρνω και η απάντηση των ανωτέρων ήταν ότι είμαι λαϊκιστής…
    Γι αυτό σε ό,τι με αφορά εκτιμώ ως αντίφαση την κριτική σας για τους αγώνες σε συντεχνιακό επίπεδο με την προτροπή να αρχίσει η ανασυγκρότηση από τον τομέα που ο καθείς γνωρίζει καλύτερα. Γιατί προσωπικά συμφωνώ με τις επισημάνσεις σας τις οποίες όμως θέτω κι εγώ γραπτά, δημόσια και επώνυμα.
    ευχαριστώ για τον εποικοδομητικό διάλογο.

  14. Ο/Η www.omhroi.gr λέει:

    Και εγώ ευχαριστώ αγαπητέ, ιδιαίτερα για τις τελευταίες διευκρινίσεις σας που δεν είχα διακρίνει στις 2 επιστολές και την συνέντευξη!

  15. Ο/Η koulpa λέει:

    μου το φαγε το σχόλιο 😦 γειά σου κάπτεν καλώς σε ξαναβρήκα.. αχ τι περιθόρια αντίδρασης έχουμε;.. γιατί να μας λάβουν υπόψιν αφού τους έχουμε εκχωρήσει όλες τις εξουσίες χωρίς έλεγχο;..
    καλη χρονιά ευτυχισμένη και δημιουργική να χαίρεσαι την οικογένεια 🙂 🙂

    • Ο/Η klafsigelos λέει:

      Πολύ …στενά! Τα μόνα που βλέπω προσωπικά ως ελπιδιφόρα είναι μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα (δύσκολο) και μια τεράστια αποχή (π.χ.80%) από τις εκλογές για να σταματήσουν την καραμέλα «μας επέλεξε ο λαός» και να σηκωθούν να φύγουν. 🙂

      • Ο/Η koulpa λέει:

        την κάναμε την συγκέντρωση στο σύνταγμα.. αλλά φοβάμαι πως περισσότεροι διαμαρτύρονταν για τις περικοπές των ανήθικων παροχών τους παρά για την επικράτηση κάποιας ηθικής.. όσο για την αποχή.. φοβάμαι ότι η ερμηνία θα είναι.. αφού δεν ενδιαφέρονται.. μας δίνουν το ελεύθερο να συνεχίσουμε έτσι.. 🙂 🙂
        καλησπέρα και καλή εβδομάδα 🙂 🙂

  16. Ο/Η klafsigelos λέει:

    Τώρα που ανήθικες και ηθικές παροχές εκμηδενίστηκαν, ίσως μια ολική και διαρκής μάζωξη να είχε άλλο αποτέλεσμα… Δύσκολο μεν αλλά…
    Ως προς την αποχή, αν την ερμηνεύσουν έτσι, η μαζική μάζωξη θα γίνει πολύ εύκολα… 🙂
    Αυτά βρίσκει το ταπεινό μυαλό μου και περιμένω να ακούσω ή να διαβάσω προτάσεις για ενέργειες με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
    Αποκλείω βέβαια, την διαρκώς διατυπωνόμενη πρόταση για …επέμβαση του Στρατού που εκφέρεται είτε από κολλημένους στο 1900, είτε από …δροσισμένους με σταγονίδια του ’67, είτε από επαναστάτες του καναπέ που προτρέπουν «ελάτε να πάμε όλοι μαζί να πολεμήσετε» για να αναδειχθούν ως οι νέοι αντιστασιακοί της μεταμεταπολίτευσης…
    Υπεύθυνοι για την προάσπιση του Συντάγματος είναι οι Δικαστικοί (δεν έχω ακούσει κάτι από και για δαύτους) και ξεχωριστά ο κάθε πολίτης (που κρίνει, επικρίνει, καταδικάζει αλλά δεν…).
    Κι αν υπάρχει κάποιος νομικός στην παρέα, μπορεί να μας πεί αν δικαιούμαστε ως πολίτες να κυρήξουμε ατομική πτώχευση; «Πλάκα» θα ‘χει να μπορούμε… 🙂

Σχολιάστε